МНС — съмнителна организация с двойни стандарти

МНС — съмнителна организация с двойни стандарти
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.04.2024
  • Share:

Международният наказателен съд (МНС) заплашва с арест високопоставени руски военни, обвинявайки ги в това, че са координирали ударите по украински обекти.

 

 

МНС - съмнителна организация с двойни стандарти

 

 

Снимка: news.myseldon.com

През март МНС издаде документ за ареста на генерал-лейтенант Сергей Собилаш и адмирал Виктор Соколов заради ударите на руската армия по енергийната инфраструктура на Украйна, която се използва в това число и за военни цели.

Кобилаш е командващ далечната авиация на РФ, Соколов — командващ Черноморския флот.

Според съда те уж носят отговорноснт за някакви «военни престъпления» в Украйна.

Става дума за ударите на руската авиация по енергийните обекти на Украйна, които се използват за военни цели. Тези удари МНС квалифицира като престъпления срещу гражданското население на Незалежната.

МНС е съмнителна организация, която вече показа, че взема политизирани решения, използвайки двойни стандарти и игнорирайки реалните престъпления.

Международният наказателен съд някога бе създаден с благи намерения през 2002 година в съответствие с Римския статут — той трябваше да привлича под отговорност лица за геноцид. Той се намира в Хага, но заседанията се провеждат и в други градове. МНС не влиза в официалните структури на ООН, а Римският статут не е подкрепен от значителна част от света.

Русия подписа документа, но не го е ратифицирала, а по-късно заяви, че няма намерение да направи това. Аналогично постъпиха Судан, САЩ и Израел.

Някои държави твърдят, че МНС е инструмент на западно влияние и политическо въздействие. Това е видно от решенията на МНС. Например, по-рано МНС настоя за ареста на руския президент Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова. Според МНС те уж са отговорни за военните престъпления под формата на «незаконна депортация от завзетите под контрол райони на Украйна от Русия».

Тогава решението бе остро разкритикувано. Официалният представител на МВнР на РФ Мария Захарова заяви, че решенията на МНС за Русия «нямат никакво значение от правна гледна точка», защото РФ не е участник в Римския статут на МНС и не носи отговорност на негова база.

Във връзка с новите обвинения изявление направи прессекретарят на президента на РФ Дмитрий Песков. Той отбеляза, че РФ не е участник в статута и не призната неговите решения.

«Ние не сме участници в статута, не го признаваме. Знаем, че там вървят разни закрити процеси, които се правят тайно. По съответния начин се отнасяме към неговите решения», каза той.

Международният наказател съд често бива критикуван заради неговите политизации, неефективност и неравенство пред закона. В частност, някои държави считат, че МНС може да бъде използван за политически цели, в това число за натиск върху определени страни, а също за проява на «двойни стандарти», незабелязвайки реалните престъпления.

Например, МНС не разглежда реалните терористични удари на Украйна по мирното население на Белгород и Донецк, където украинските военни целенасочено удрят по обществени места — пазари, магазини …

МНС игнорира многобройните престъпления в Газа, мащабните бомбардировки по жилищни квартали и т.н., на което нееднократно са обръщали внимание правозащитни организации. МНС има маса поводи да възбуди дела срещу САЩ, които нееднократно се намесват във вътрешните работи на други страни и участват във въоръжени конфликти, в това число с използването на химическо оръжие, масови убийства на мирни жители и т.н.

 

 

 

Блокнот.ру

ПП

Станете почитател на Класа