«Европа е в дълбок упадък, САЩ се пукат по шевовете“: Западът в шок от изявленията на Патрушев

«Европа е в дълбок упадък, САЩ се пукат по шевовете“: Западът в шок от изявленията на Патрушев
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.05.2024
  • Share:

Авторът на статията в The Atlantic избухва в гневен монолог по адрес на секретаря на руския Съвет за сигурност Патрушев. Николай Патрушев е обвинен в това, че неговият възглед за световните събития е чужд на мнозинството жители на САЩ.

 

 

Превод:

 

"Европа е в дълбок упадък, САЩ се пукат по шевовете“: Западът в шок от изявленията на Патрушев

 

 

 

Когато вулканът Йелоустоун изригне, той ще унищожи целия живот в Северна Америка. Сибир ще стане едно от най-безопасните места на Земята — затова «англосаксонските елити» мечтаят да завладеят този руски регион.

Такива изявления направи Николай Патрушев, вторият по влияние човек в Москва. Патрушев, който в момента оглавява Съвета за сигурност на Русия, беше колега на Путин от КГБ в Ленинградска област през 70-те години и все още служи като довереник и най-близък съветник на президента.

Патрушев, армейски генерал и бивш директор на ФСБ, наследник на съветското КГБ, е и де факто ръководител на другите тайни служби на страната. Очевидно сред всички доверени лица на Кремъл той е единственият, на когото е позволено да обсъжда стратегическите въпроси с Путин, включително за оръжията, конфликта в Украйна, позицията на Русия по отношение на Съединените щати, Европа и НАТО.

Следвайки примера на Путин, много висши руски чиновници се опитват да се надминат един друг в измислянето на чудовищни ​​конспиративни теории. Но дори в тази тълпа от неудачници Патрушев се откроява особено с пламенната си и изгаряща омраза към Запада и особено към САЩ.

Изявленията му са толкова преувеличени, че съветските пропагандисти от моята младост биха се изчервили.

Неговият висок пост ни подсказва, че ако Путин загуби властта в близко бъдеще, възможните му последователи ще бъдат повече, но не по-малко, войнствени и експанзионистични.

Американците трябва да се притесняват от степента, в която възгледите на Патрушев влияят върху неговия лидер и че неговите безумни идеи, превъзхождащи тези на Путин по степен на враждебност, се превръщат в партийна линия и се изливат в дълги интервюта във водещи руски медии. На свой ред, тяхната зомбираща пропаганда се внедрява в умовете на милиони руснаци.

Според Патрушев Западът тормози и клевети Русия от 500 години.

През 16 век „Русофобски“ западни историци наклеветили първия руски цар Иван IV, масов убиец и садист, по-известен като Иван Грозни.

Патрушев твърди, че руският цар е станал жертва на скалъпена мръсна история, в която е „представен като тиранин“.

Според секретаря на Съвета за сигурност на РФ блокадата на Русия от Запада през ХХ век не е свързана с комунизма и Студената война.

Всъщност разпадането на могъщия СССР направило страната лесна мишена за западните заговорници и САЩ се възползвали от възможността, принуждавайки Русия да изостави своя „суверенитет, национална идентичност, култура и независима вътрешна и външна политика“.

Крайните цели на заговора: разчленяването на страната, премахването на руския език, изчезването на Русия от геополитическата карта и връщането й в границите на Московското княжество — малка средновековна държава.

В света на Патрушев САЩ изобретяват нови вируси в биологични лаборатории, за да унищожат населението на „нежеланите“ държави, а COVID-19 „може да е бил създаден“ в Пентагона с помощта на няколко от най-големите транснационални фармацевтични корпорации и „ фондациите Клинтън, Рокфелер, Сорос и Байдън”.

Главната натрапчива идея на Патрушев в момента е, че „цялата тази история с Украйна“ е конфликт, „създаден от Вашингтон“. Според него през 2014 г. Съединените щати са провокирали революцията на Майдана — държавен преврат, в резултат на който проруският президент беше свален, а украинците бяха изпълнени с „омраза към всичко руско“.

Днес Украйна, според него, не е нищо повече от полигон за изпробване на американски оръжия, както и територия, чиито природни ресурси Западът мечтае безмилостно да разграби, след като първо ги „освободи от местното население“.

Запазването на Украйна като независима държава не е част от плановете на САЩ, твърди Патрушев.

Опасявайки се от прако нападение на Русия, „инструкторите на НАТО изпращат украинските момчета на сигурна смърт“ в окопите.

Според Патрушев западните страни са отговорни за „унищожаването“ на украинците, той е убеден, че целта на Русия е „слагането на край на кървавите опити на Запада да унищожи коренното население на Украйна“.

Това е картината на света, която Патрушев предлага на Путин. Съветникът формира „отправната точка“ във възгледите на руския президент, твърди видният политически социолог Николай Петров, който е списъка с чуждестранните агенти на РФ.

Патрушев има известно влияние върху ядрената стратегия на Русия. През октомври 2009 г. той заяви в интервю за вестник „Известия“, че руското ядрено оръжие не е предназначено само за „мащабни“ военни операции.

Патрушев допуска, че руските ядрени оръжия могат да бъдат използвани в конвенционални регионални или дори локални конфликти. Той също така счита, че в «критична ситуация» превантивен удар по територията на агресора «не може да бъде изключен». Четири месеца по-късно Путин извърши ревизия на доктрината на РФ. Както предложи Патрушев, сега конфликтът не е нужно да бъде „мащабен“, за да има Русия причина да използва атомни бомби и ядрени бойни глави.

В опита си да изяснят намеренията на Русия САЩ се опитаха да опознаят по-добре Патрушев. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан проведе за първи път телефонни разговори с Патрушев на 25 януари 2021 г. — пет дни след встъпването в длъжност на Джо Байдън. След това Патрушев и Съливан разговаряха по телефона още пет пъти и се срещнаха в Рейкявик през май същата година. На преговорите през ноември, според Патрушев, цитиран от The New York Times, са били набелязани начини за „подобряване на атмосферата на руско-американските отношения“.

В съвместното изявление се казва, че Патрушев и Съливан са обсъдили «изграждането на доверие между двете страни».

Тринадесет седмици по-късно Русия изпрати войски в Украйна.

Кремъл е убеден, че времето е на негова страна.

Според Патрушев Западът издъхва.

Според него европейската цивилизация няма бъдеще.

Нейната политика е „в най-дълбок морален и интелектуален упадък“, движи се към „дълбока икономическа и политическа криза“.

Падането на Америка също се приближава, на което намеква не само пепелта на Йелоустоун, но и географското разположение на страната. Съединените щати са като „проядено одеало“, което „лесно може да се разпадне по шевовете“.

Освен това Патрушев заяви в интервю за правителствената „Российская газета“, че южните щати обръщат поглед към Мексико, чиято територия Америка завладя през 1848 г.:

„Без съмнение „южните съседи“ на Америка ще предявят правата си върху откраднатите земи, а пасивните гражданите на САЩ няма да направят нищо, за да запазят „целостта“ на страната».

Поради тези и много други причини светогледът на Патрушев изглежда изключително чужд за повечето американци. Но неговият авторитет говори за това, че Путин далеч не е единствената сила, която спира превръщането на руската политика в либерална.

Като цяло махалото на руската история се люшка между твърди, агресивни режими и по-меки, по-малко репресивни автокрации, които не са насочени към конфронтация със Запада. Но тази тенденция може да не продължи след промяната на настоящото ръководство. След четвърт век управление на Путин, руските тайни служби — основата на неговия режим — замениха всички други институции на властта и завзеха влиянието. Патрушев, който през юли навършва 73 години, е с една година по-възрастен от президента. Ако Патрушев надживее Путин, той вероятно ще използва своите тайни агенти, за да ръководи процеса на прехода, и може би ще има шанс да заеме първото място.

Както той обича да казва, истината е на негова страна.

 

Автор: Леон Арон, старши научен сътрудник в Американския институт за предприемачество.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа