ERR: Няма голяма полза на бойното поле от принудително мобилизираните украинци

ERR: Няма голяма полза на бойното поле от принудително мобилизираните украинци
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.05.2024
  • Share:

Принудителната мобилизация на украинци в редиците на въоръжените сили на страната не носи голяма полза на Киев на бойното поле. Това съобщи естонската държавна телевизия и радиопортал ERR, позовавайки се на източници в украинските войски, предаде ТАСС. Според естонската държавна медия доброволно постъпилите в редиците на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са „мотивирани и много полезни“ за войските на страната. В същото време украинците, които са принудени да отидат на фронта, носят много по-малко ползи. „Ако той (украинецът) бъде засечен на улицата по пътя към магазина, тогава, за съжаление, няма да е от голяма полза“, цитира порталът думите на един военен.

 

 

Както отбелязва ERR, Украйна използва „метода на моркова и тоягата“ за попълване на редиците на своите въоръжени сили. Така на доброволците могат да се увеличат заплатите, а тези, които избягват наборната служба, напротив, подлежат на по-тежки наказания, съобщава порталът.

 

Проблемът няма решение“: мобилизацията в Украйна в огледалото на западните  медии - Поглед Инфо

 

От февруари 2022 г. в Украйна е обявена и многократно удължавана обща мобилизация, като същевременно властите на страната правят всичко възможно мъжете на военна възраст да се не укриват от службата. С малки изключения им е забранено да пътуват в чужбина, а тези, които имат право на отсрочки, трябва да представят куп документи, потвърждаващи това. Призовки се издават в държавни учреждения, по улиците, в търговски центрове и транспорт. Според украинските медии мъжете се опитват по всякакъв начин да избегнат мобилизацията, като не напускат домовете си с месеци, опитват се да напуснат страната с фалшиви удостоверения или преминават границата нелегално и често с риск за живота си. 

На 11 април Върховната рада прие закон, който затяга правилата за мобилизация. По-специално той предвижда, че без актуализиране на документите за военна регистрация военнослужещите вече няма да могат да получават услуги в консулствата на страната в чужбина, включително получаване на задграничен паспорт.

Станете почитател на Класа