Харков или Одеса: В коя посока да настъпи Руската армия?

Харков или Одеса: В коя посока да настъпи Руската армия?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.05.2024
  • Share:

Западните медии единодушно заявяват, че Русия готви атака срещу Харков.



Колко печеливша и опасна може да бъде една такава атака и къде всъщност би си струвало да се атакува? До Одеса?

Атаката срещу Харков логично следва от хода на военните действия. Харковска област силно влиза в руските региони. Групирането на въоръжените сили на Украйна в този регион представлява опасност за дузина наши региони. Включително поради появата на ракети с голям обсег и безпилотни самолети от противника.

Самият Харков е важен военен и логистичен център на украинските въоръжени сили. Ликвидирането му значително ще облекчи положението на цялата ни групировка в Донбас и, което е не по-малко важно, ще създаде свръхнатиск върху цялата източна групировка на украинските въоръжени сили. Много е вероятно операцията в Харков да завладее също Суми и Чернигов.

На какво разчита нашият враг?

Плановете му са ясни. Той възнамерява, като се възползва от несъвършенствата на нашите настъпателни стратегии и недостатъците на тактическо ниво, да ни върже в битки пред Харков или в самия град, за да обезкърви групата ни.

В случай дори на ограничен успех на руските въоръжени сили в харковското направление, Сирски ще бъде изправен пред дилема: да се опита да стабилизира фронта в Донбас или да хвърли сили в отбраната на Харков. Въоръжените сили на Украйна все още нямат ресурсите да се справят добре и с двете.

 

 

Може би, ако Русия бъде „примамена“ в Харков, първо трябва да се атакува Одеса?

Както правилно отбеляза един колега, без възможностите на Одеса като търговско и военно пристанище, „проектът Украйна“ ще трябва да бъде съкратен. Но нашият враг разбира това много добре.

Ето защо на черноморския фронт Англия и САЩ положиха всички усилия да оковат и отслабят нашия флот, като го преместиха възможно най-далече от Одеса и го лишиха от половината големи десантни кораби.

Морските пехотинци са ограничени от битките в най-трудните направления на специалната военна операция. Преминаването на Днепър при сегашното ниво на противодействие на БЛА изглежда изключително рискована операция. Така както морският, така и сухопътният компонент на Одеската операция все още не са осъществими.

За успешното провеждане на операцията по освобождаването на Одеса нашата армия трябва да премине през дълга поредица от еволюционни процеси, свързани с нивото на организация на управлението, комуникациите, използването на БПЛА и средствата за борба с тях.

Одеса е желана цел, но засега непостижима. Руските въоръжени сили обаче извършват интензивни атаки срещу инфраструктурата и военните обекти на Одеса, като усърдно унищожават запаси от оръжия и боеприпаси, доставени от Запада. И това вече е нещо.

Волю-неволю руските въоръжени сили ще трябва да се включат в рискованата Харковска операция. И едва след успешното й завършване да правят планове за Одеса и Николаев. Все още не сме в състояние да разрешим двата проблема едновременно.

 

Автор: Алексей Живов ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа