По-малка цел, по-голяма цел.... Какво ще остане от Полша?

По-малка цел, по-голяма цел.... Какво ще остане от Полша?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.05.2024
  • Share:

Полските власти са готови да разположат американски ядрени оръжия на своя територия. Светът полудява, а поляците са в челните редици.

 

 

 

Идиотска смелост

И така, Полша е готова да приеме американски ядрени оръжия. Това заяви президентът на републиката Анджей Дуда в интервю за Факт.

"Ако нашите съюзници решат да разположат ядрени оръжия в рамките на Nuclear Sharing и на наша територия, за да укрепят сигурността на източния фланг на НАТО, ние сме готови за това. Ние сме съюзник в Северноатлантическия алианс и имаме и задължения в това отношение, което означава, че просто прилагаме обща политика",- каза президентът на Полша, цитиран от РИА Новости. И това не е внезапно. Според Дуда този въпрос „от известно време е тема на полско-американските преговори“.

Дуда даде това интервю във връзка със скорошното си посещение в САЩ. Той потвърди, че е обсъждал тази тема във Вашингтон.

"Вече няколко пъти говорих за това. Трябва да призная, че когато ме попитаха за това, аз декларирах нашата готовност",- той добави.

Дуда обясни готовността си да разположи ядрени оръжия в Полша с факта, че Русия „все повече милитаризира“ Калининградска област и е разположила своите тактически ядрени оръжия в Беларус.

Корените на имперското съзнание

Съдейки по думите на Дуда, инициативата за разполагане на американско ядрено оръжие в Полша е на американците. Не бива обаче да се отписва пламенното желание на Полско-Литовската общност да бъде център на вземане на решения в Европа и да лиши Германия и Франция от статута им на лидерство.

Освен това Полша, за разлика от Германия и Франция, иска да има този статут не поради мощния си икономически потенциал, а поради благоволението на Вашингтон. Отдавна се забелязва, че Полша по всякакъв начин пробва кафтана на главния американски васал в Европа.

Съответно Вашингтон майсторски свири на струните на полското имперско съзнание. За да се разбере коварството на американската дипломация в полско направление, трябва да се вземе предвид фактът, че полският елит все още не е надживял имперския дух, зародил се в Полша през 16-17 век.

 

 

Тогава Полша има претенции за надмощие в Европа, като разширява територията си чрез съюз с Великото литовско княжество и чрез завземането на обширни руски земи, които стават известни като Източните креси.

Дори в Московия имперският дух на Полша имаше своя отговор най-малко във факта, че руското дворянство, включително царете, смяташе за свой дълг да знае полски език.

Сега всичко е различно

Времената отдавна са се променили, но шляхтата в Полша е жива. Поляците гледат на Съединените щати единствено от прагматични, утилитарни съображения, вярвайки, че Съединените щати ще помогнат за възраждането на „предишното величие“ на Полша, по-специално, връщането на Източните креси в нейния състав - земи, които сега са частично разположени в западната региони на Украйна и Беларус.

С други думи, Полша, гледайки през хоризонта, очаква разделянето на Украйна в резултат на войната между Запада и Русия.

Вероятно във Варшава се предполага, че Русия в хода на евентуални мирни преговори може да се съгласи да даде на Полша например Лвовска и Ивано-Франковска области.

Унгария и Румъния ще получат своите „акции“, на което Полша ще се зарадва, тъй като това ще подкрепи неините „легитимни претенции“ към „старите полски земи“.

И убедителен аргумент в това разделение на Украйна, както смятат във Варшава, може да бъде наличието на ядрени оръжия в Полша. Няма значение, че тези оръжия не могат да бъдат използвани без разрешение от САЩ.

Във Варшава могат да разсъждават така: ситуацията се променя всеки ден и е възможно да настъпи развитие на събитията, при което поляците няма да трябва дълго да убеждават американците да разрешат използването на ядрено оръжие.

Въпреки че реалното използване на ядрени оръжия не е от полза за Полша. Те не могат да не разберат, че в отговор определено ще пристигне нещо, което завинаги ще обезкуражи оцелелите поляци да се разширяват на изток. Ядрените оръжия на Варшава са нужни само като страшилище, като страшилище.

Какво искат американците?

Американците от своя страна използват агресивната русофобия на поляците в своя полза, създавайки с ръце напрежение на западния фланг на Русия.

Щатите като цяло биха надхвърлили „исторически обусловените“ териториални желания на Полша и всъщност биха провокирали размяна на ядрени удари между Русия и Полша и като цяло голяма европейска война. Това е крайното намерение на американците.

За руските ракети нищо фундаментално няма да се промени. Ще има само повече цели на полска територия. А задачата на официална Варшава сега е да създава чудеса от цирк, като балансира на границата между сплашването на Москва и реалното използване на ядрено оръжие. Опасен номер, трябва да кажа! Много нервен - за поляците, разбира се.

 

 

 

 

Авттор: Игор Пшеничников ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа