Путин заяви, че руските сили напредват по всички фронтове в Украйна

Путин заяви, че руските сили напредват по всички фронтове в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.05.2024
  • Share:

Руският президент Владимир Путин заяви днес на среща с министъра на отбраната и висши генерали, че руските сили всеки ден подобряват позициите си във всички направления в Украйна и руската офанзива върви по план, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Русия през последните месеци изтласква украинските сили в ключови сектори на фронта, въпреки отпуснатите от САЩ и техните съюзници стотици милиарди долари военна помощ за Киев.

На среща в Кремъл с новия министър на отбраната Андрей Белоусов, секретаря на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу и високопоставени генерали, Путин каза, че действията на руската армия "продължават в съответствие с плана", одобрен от генералния щаб.

"Колкото по-ефективно работите на фронтовата линия, толкова са по-големи шансове имаме да разрешим този въпрос по мирен начин", каза Путин на генералите и добави: "Това е, към което винаги сме се стремели и винаги сме говорили за това".

 

Путин заяви, че руските сили напредват по всички фронтове в Украйна - Свят  - DarikNews.bg

 

Путин благодари на Шойгу за предишната му работа като министър на отбраната. Руският президент посочи, че "много неща не са били ясни преди началото на войната" и добави, че Шойгу ще му помогне в управлението на държавната система за сигурност и отбрана.

Обръщайки се към Белоусов, Путин каза, че го е назначил заради повишаващите се разходи за отбрана и сигурност, които тази година ще достигнат, по думите на руския лидер, близо 8,7 процента от БВП или дори малко повече. Това все пак е по-малко от равнищата от 13 процента през 80-те години на миналия век, по времето на Съветския съюз, посочва Ройтерс.

"Това все пак не са 13 процента, какъвто беше случаят в Съветския съюз, но все пак е значителна сума, солиден ресурс и тези средства трябва да бъдат използвани внимателно и ефективно", заяви Путин.

"Това отношение между отбранителната и гражданската сфера трябва да бъде органично интегрирано в цялостната стратегия за развитие на руската държава", посочи руският президент.

Путин похвали Белоусов за икономическия му опит и за работата по разработване на дронове и други безекипажни бойни машини.

Руският лидер каза, че няма да прави промени в състава на генералния щаб на руската армия. В срещата участваше и началникът на генералния щаб Валерий Герасимов.

"Искам на всички да стане ясно. Това бойно звено беше развито, функционира ритмично, действа успешно и не се очакват промени в него", каза Путин за руския генерален щаб.

"Трябва да използваме максимално всичките ни административни ресурси, за да постигнем главната задача - успешната работа на бойните ни формирования на линията на съприкосновение в рамките на специалната военна операция", обобщи руският лидер.

Станете почитател на Класа