САЩ може да осигурят още четири системи Patriot за Украйна

САЩ може да осигурят още четири системи Patriot за Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.05.2024
  • Share:

САЩ ще предоставят 2 млрд. долара военна помощ за Украйна, анонсира държавният секретар Антъни Блинкен в съвместна пресконференция с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

 

 

 

Блинкен бше на двудневна визита в Киев и преди ден обеща помощ, която "да промени ситуацията на бойното поле" на президента Володимир Зеленски.

Обявените от Блинкен средства влизат в специалния фонд за подпомагане на Украйна, където парите се разходват в три направления - за финансиране на спешни нужди, за подкрепа на украинската военна индустрия и покупки на оръжие от трети страни, обяснява Defence Express. В своите коментари държавният секретар подсказа в какво направление ще отидат парите - приоритет са системи за противовъздушна отбрана (ПВО), боеприпаси и бронирани машини.

Според Defence Express парите от американската военна помощ могат да бъдат ползвани за доставката на "пенсионираните" от Израел системи за ПВО. На 1 май израелската армия съобщи, че до края на юни ще извади от употреба всички свои Patriot, определяйки ги като остарели и ненужни. Според изданието страната притежава четири такива системи, подарени от САЩ преди десетилетия, и използвани рядко. Израел разработи собствена надеждна система за противовъздушна отбрана, наречена "Прашката на Давид" и вероятно ще започне да разчита изцяло на нея.

Още при обявлението за "пенсионирането" на системите военните анализатори бяха категорични, че предаването на това оборудване на Киев е изключено - Израел не доставя оръжие и технологии под всякаква форма за Украйна. Единствената опция е САЩ да изкупи собствените си системи и да ги предаде на Украйна.

Преди ден на срещата си с Блинкен Зеленски коментира, че Украйна се нуждае от поне две системи Patriot, за да защити Харков и Харковска област от непрекъснатите руски ракетни удари. Вече повече от месец Киев преговаря със своите партньори за системи за ПВО, включително и седем Patriot, но досега има само уверението на Германия, която дава още една, трета батарея Patriot на Украйна, както и Iris-T. Въпреки ангажиментите на европейските държави отпреди няколко седмици за бързи доставки заявка, че може да даде една система, направи само Румъния. Испания обеща ракети за Patriot.

Липсата на ПВО е сериозен проблем за фронтовата линия, след като Русия започна активно да използва въздушни удари с авиационни бомби, както и с свръхзвуковата ракета Х-38, чийто обхват обаче е 40 км. Това означава, че руската бойна авиация се приближава максимално до местата, на които се водят активни бойни действия, но Украйна няма системи за защита на позициите си.

Крим е под методичен обстрел с ATACMS

За втора поредна вечер Крим е под обстрел с ракети ATACMS. Министерството на отбраната на Русия съобщава за пет унищожени далекобойни ракети и шест дрона, а назначените от Москва власти на полуострова отбелязват, че ударите са отново в района на Севастопол и военната авиобаза "Белбек", допълвайки че отломките са причинили ограничени пожари.

Видеа в социалните мрежи обаче показват по-сериозни поражения и според непотвърдена информация горят складове за гориво.

 

Снимка: Bloomberg LP

 

Преди ден военното летище беше под обстрел и сателитни снимки показаха пожари на пистата и в хангарите. Снимки отпреди няколко дни сочат, че там са били дислоцирани няколко самолета от различни типове, включително и МиГ - 31, които са носители на свръхзвуковите ракети "Кинжал". Няма официална информация и потвърждение за щетите. Министерството на отбраната на Русия съобщи за унищожени 10 ракети ATACMS.

Партизанското движение "Атеш" публикува информация за попадения в склад за авиационни бомби и ракети, използвани от самолетите, базирани в Севастопол. Според коментарите в социалните мрежи след първоначалните удари са регистрини и серии от детонации, което действително подсказва за унищожени боеприпаси.

Това е поредната атака към окупирания през 2014 г. полуостров. В последните седмици с далекобойни ракети бяха поразени редица цели, включително и ПВО и казарми.

Володимир Зеленски отмени всички свои международни визити

Заради рязкото влошаване на ситуацията на фронта украинският президент Володимир Зеленски отмени всички планирани международни визити. Очакваше се, че на 17 май той ще бъде в Испания, където да се срещне с крал Фелипе VІ, както и да подпише с премиера Педро Санчес споразумение, даващо гаранции за сигурност, по подобие на подписаните вече с Великобритания, Германия, Франция, Канада, Италия, Нидерландия, Финландия, Дания и Латвия.

След Испания украинският държавен глава трябваше да посети и Португалия.

Според медийни публикации Зеленски беше очакван и в Сърбия, но вместо него страната преди няколко дни посети външният министър Дмитро Кулеба, придружен от първата дама на Украйна Олена Зеленска.

 

Снимка: President.gov.ua

 

Снимка: President.gov.ua

 

Опозиционни медии критикуваха сръбския президент Александър Вучич, че се е срещнал с делегацията, но той отговори, че Украйна "не е направила нищо лошо" на Сърбия и не признава независимостта на Косово. На срещата сръбският президент е потърсил подкрепата на Киев за резолюция за геноцида в Сребреница, която ще бъде гласувана в ООН на 23 май, каза той, цитиран от пресцентъра на управляващата партия. 

Сърбия е сочена за съюзник на Русия и не се съгласи да наложи санкции срещу Москва заради войната в Украйна. Вучич на няколко пъти вече разговаря с президента на Украйна по време на различни международни форуми, включително в Гърция и Албания. Друг близък съратник на Русия в Европа - Унгария, вече заяви, че няма да подкрепи резолюцията на ООН, осъждаща клането в Сребреница.

Непрекъснатият обстрел е попречил на изграждането на отбранителна линия край Харков

Непрекъснатият обстрел не е позволил на украинските военни да изградят защитни съоръжения по-близо до границата с Русия. Първите линии са на около 12 км от границата, а втората - 20 км, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). Забраната за удари по територията на Русия със западни оръжия също така прави уязвими позициите, разположени до международната граница, допълват анализаторите.

Според европейското издание Politico украинска делегация е заминала за Вашингтон в опит да получи разрешение да използва американските оръжия в Русия. Позицията на САЩ за ударите по критична инфраструктура в Русия е, че не одобряват и не насърчават тази тактика, но и признават правото на украинските военни да избират сами своите цели. Тя беше повторена и от държавния секретар Антъни Блинкен по време на визитата си в Киев. ISW оценява, че политиката на САЩ пречи на Украйна да се защити в Харковска област.

Ситуацията в областта е частично стабилизирана, а артилерията, дроновете и пехотата работят добре, съобщи във вечерното си обръщение за 812-я ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски. Той допълни, че отбраната на Вовчанск продължава, интензивни остават боевете и по другите горещи точки на фронтовата линия. Опозиционният журналист Юрий Бутусов, който се намира във Вовчанск също потвърждава, че руските атаки са блокирани по цялата линия в Харков. Преди дни журналистът, който е един от най-големите критици на Зеленски, съобщи също, че няма предпоставки за руски пробив в областта.

Темпото на руското настъпление се забавя, оценява и ISW и съобщава за известен напредък около Липци и Хлибоке. Руски военни кореспонденти съобщават за окупацията на Лукянци, което подобрява позициите към Вовчанск. Украинските военни потвърждават само, че руснаците са навлезли в населеното място и че са отблъснали руските части от Зелене.

В сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщават за отблъснати атаки край Пилна, Лупци, Лукянци, Слобожанско и Старица. Загуба на позиции не е допусната.

ВСУ отбеляза още, че продължава да контролира Роботине след съобщенията на Министерството на отбраната на Русия за превземане на населеното място в Запорожка област. Руски военни кореспонденти също признават, че украински части все още се намират в града. Данните на ВСУ са за отблъснати четири атаки в това направление.

В сводката са отбелязани и 18 неуспешни опити за руска атака към Очеретине, Новоолександривка, Соловьове, Калинове и Арханхелске. В Купянско и Лиманско направление са спрени повече от 20 опита за атака, а в Краматорск (направлението към Часов Яр) са отблъснати пет атаки около населените места Новий и Андриевка.

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа