The Economist се сдоби с руския план за настъпление в района на Харков

The Economist се сдоби с руския план за настъпление в района на Харков
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.05.2024
  • Share:

На 10 май руските окупационни войски започнаха настъпление в района на Харков. Сега темпото на руския прогрес се забави, пише The Economist.

 

 

С приблизително 48 000 войници в готовност, Русия няма силата да организира голяма офанзива срещу Харков. Но украинските военни лидери подчертават, че ситуацията остава нестабилна и може бързо да се промени. Според един от тях руските колони са спрени едва след като няколко опитни бригади са прехвърлени в района на Харков.

Твърде рано е да се съди за крайните цели на руската операция. Авторите на материала припомнят как наскоро Путин заяви, че единственото му намерение е да създаде буферна зона между Украйна и граничния град Белгород, настоявайки, че „няма план“ да застраши самия Харков. Но това може да отразява променящите се реалности на бойното поле, а не действителни намерения.

Изданието се е сдобило с информация за военните планове на Руската федерация, като те сочат, че руснаците са се опитвали да разберат дали могат частично да обградят Харков и да окажат натиск върху украинските формирования източно от Печенежкото водохранилище. Операцията се предполага, че е планирана за 15-16 май, но по неизвестни причини е отложена с близо седмица.

Според плановете руснаците очертават две оси на настъпление от двете страни на водохранилището. Офанзивата по западната ос трябвало да доведе руските войски в рамките на 72 часа на разстояние артилерийски изстрел до град Харков в района на село Боршчевая.

 

 

„Те са спрени от бързо прехвърлена група от елитната 92-ра бригада, която ги отхвърля на цели 10 км от първоначалната цел. Но до този момент става въпрос за слабите отбранителни укрепления на Украйна, за това как 125-а бригада, която. трябвало да отблъсне атаката, всъщност избягала от позиции под натиск, и за сериозни украински загуби“, пише The Economist.

На източната ос руският план е да пробият през Волчанск до селището Печенеги.

Отбелязва се, че много украински военни в района на Харков са възмутени, че Русия успява да напредне толкова далеч и толкова бързо. Някои от тях критикуват забавянето на западната помощ, което според тях насърчава руската агресия и отслабва украинската отбрана. Други подозират, че "некомпетентността или дори предателството са изиграли по-голяма роля".

 

Станете почитател на Класа