Спряха окончателно състезателните права на Тезджан Наимова

Управителният съвет на Българска федерация по лека атлетика спря окончателно състезателните права на Тезджан Наимова.

Решението дойде след разгледаното писмено обяснение на Наимова, която е употребила забранената субстанция субстанция Дростанолон в уринова проба № 6038117, взета от атлетката при състезателно тестване на 3.03.2013 г. по време на Европейско първенство в зала в Гьотеборг. Наимова е нарушила правилата на ИААФ, а именно използване на забранена субстанция.

Решението на БФЛА:

За извършено второ нарушение на антидопинговите правила и в съответствие с правило 40.7 (а) на ИААФ, на състезателката Тезджан Наимова се налага наказание окончателно лишаване от състезателни права. Наказанието влиза в сила незабавно.

Всички резултати, постигнати от Тезджан Наимова по време на състезанието, на което е взета положителната проба, а именно Европейско първенство в зала, Гьотеборг 2013 г., следва да бъдат анулирани с всички свързани с това последствия, включително отнемане на всички титли, награди, медали, точки, парични награди и др. в съответствие с правило 40.1 на ИААФ.

В допълнение към това, следва да бъдат анулирани и всички резултати, постигнати от нея в състезания в периода от датата на положителната проба, до датата на временното спиране на правата й, а именно от 3.03.2013 г. до 11.06.2013 г., с всички свързани с това последствия, включително отнемане на всички титли, награди, медали, точки, парични награди и др. в съответствие с правилa 40.8 и 40.9 (а) на ИААФ.

Тъй като състезателката Тезджан Наимова е спортист на международно ниво, настоящото решение може да бъде обжалвано единствено пред Спортния арбитражен съд в Лозана (Швейцария), съгласно приложимите пред него разпоредби, като обжалването не спира изпълнението на наказанието, освен ако апелативният орган не реши друго.

Станете почитател на Класа