До края на август ще приключим с атестацията на учените

Акад. Никола Съботинов, председател на БАН

Учените в Българската академия на науките започват да чувстват тежкото положение, в което изпадат. При тези ниски заплати изтичането на мозъци от науката неминуемо ще се случи. Обикновено наши учени, които са поканени по един или друг повод да работят за кратко време в чужбина, решават да останат за по-дълъг период от време или да останат там на работа.
Хората или ще заминат в чужбина на работа, или ще заменят профила си, като отидат в други сектори, където няма да може да се използва ефективно тяхното висше образование. Обезсмисля се и високото качество, за което се борим в образованието, като добре образованите наши хора ще започнат да излизат извън страната. Това е един много важен въпрос, който трябва добре да се обмисли, за да не се допусне България да остане без качествените си учени.
Ние вече схемата на реформата я имаме, правилата за изпълнението й и начинът на провеждане също са ясни, но ни трябват средства, за да пристъпим реално в действие. Трябва да имаме освобождаване на хора, които в някои случаи не отговарят на изискванията за работа в академията, трябват средства да платим обезщетения и отпуски, но ние не можем да направим тази крачка, защото нямаме пари. Освен това на нас са ни нужни средства за нова схема на организация на работа на институтите и др. дейности, с които да направим системата още по-ефективна, за да функционира. От държавата не ни обещават да ни дадат повече средства, казва се, че ще останем само с тези 59 млн. лева, колкото ни е бюджетът сега. От страна на бизнеса няма особен интерес за подпомагане на нашите научни изследвания. Даже мога да кажа, че бизнесът извън България се интересува повече от нашите научни резултати.
По отношение на реформата мога да кажа, че до края на август планираме да привършим атестацията на учените, след това ще има класация на учените във всяко едно научно звено. Ще имаме готовност да диференцираме заплащането на работещите в академията в зависимост от качеството на работа.

Станете почитател на Класа