Рискът е новият сигурен актив в днешния объркан свят

Bloomberg

Кои са рискови и кои са сигурни активи? Този въпрос винаги е бил от голямо значение за всеки, който работи на финансовите пазари. Банкерите осигуряват на клиентите си смес от активи, които да са по вкуса както на възрастната вдовица, така и на младия предприемач.
Но какво ще стане, ако всичко, което знаем за риска, изведнъж се преобърне с главата надолу? В последните две години всички активи, за които си мислехме, че са изключително сигурни и дори скучни, се оказаха опасни. А онези, за които смятахме, че са рискови, се превърнаха в доста стабилен залог.
Всъщност инвеститорите трябва да преосмислят всичко, което доскоро си мислеха, че знаят за риска. Активи като недвижимите имоти, щатския долар и облигациите на развитите страни са само за онези, които нямат нищо против да загубят известна сума пари. Инвеститори, чиито краткосрочни приходи зависят от вложенията им и от това да си върнат парите, би трябвало да се насочат към малките компании, книжата на новоразвиващите се пазари, фондовете за дялови инвестиции и хедж фондовете.
Рискът винаги е бил важен за пазарите. Помислете си само за онези бланки за запознаване с клиентите, които банките ги карат да попълват. Представете се като човек, който не обича да поема риск, и ще ви предложат микс от правителствени облигации, някакви акции на стабилни и доходни компании и доста недвижими имоти в развитите страни. Представете се като някой, който обича риска, и ще ви измъкнат отнякъде брошурка на онзи интересен хедж фонд, който се специализира във високоскоростна търговия на кожи на казахски якове.
Идеите ни за риска определят как се движат парите из света, както и цената, която се плаща за това. Колкото е по-висок рискът, толкова по-голяма възвръщаемост може да очаквате. И обратно.

Представи за стабилността

Глобалната финансова криза от 2008 г. промени представите ни за сигурността.
Бяха ли банковите депозити добър избор? Не, ако ги държахте в исландска банка, дори ако тя се намираше под регулаторното крило на Великобритания или Холандия. Всеки, който е държал парите си в голям европейски или американски кредитор, бе на разстояние от само един спасителен пакет от риска да загуби всичко. Не изглежда много сигурно, нали?
А недвижимите имоти? Може и да обичаме фразата „моят дом е моята крепост“, но жилищата като клас активи вече не са това, което бяха. Да вземем за пример британския пазар. Според доклад на PricewaterhouseCoopers LLP след калкулирането на инфлацията остава 70% шанс цените на жилищата да са по-ниски през 2015 г., отколкото бяха през 2007 г. А може да ни се наложи да чакаме чак до 2020 г., за да се върнат към върховете си в реални условия. На повечето основни пазари имотите са надценени и стойността им зависи от вече пресъхналото банково финансиране. В тях няма нищо сигурно.
Някой да иска правителствени облигации? Ако притежавате гръцки суверенен дълг, портфолиото ви не е изглеждало особено здраво в последната година. Ако сте се сдобили с британски или американски дългови книжа, ситуацията е изглеждала малко по-добра. Но вероятно сте били доста нервни. Пазарите си избраха Гърция и я превърнаха в пример за последиците от загубата на доверие, но бюджетният й дефицит не е много по-голям от този на САЩ или Великобритания. Във всеки един момент те можеха да бъдат също толкова безпощадно прегазени, колкото бе Гърция преди няколко месеца. Дори ако се придържате към финансово дисциплинирани страни като Германия, не може да сте спокойни, защото те също бяха спънати от сметките на евросъседите си.
Подобно е и положението с щатския долар. Бюджетните и търговските дефицити може да предизвикат истинска криза по всяко време. Швейцарски франк, ли? Ако Credit Suisse Group се срине, ще повлече след себе си цялата страна, точно както се случи в Исландия. Нито един традиционно „сигурен“ актив не изглежда в цветущо здраве в момента.
Повечето новоразвиващи се пазари регистрират доста по-високи темпове на растеж, по-здрава демографска статистика и по-бързо растящи данъчни постъпления от държавите в развития свят. Техните валути, облигации и капиталови пазари изглеждат по-сигурни от тези в САЩ и Европа.

По-добър залог

Корпоративните облигации са по-добър залог от повечето правителствени ценни книжа. Къде бихте предпочели да са парите ви – във Vodafone Group Plc, на която милиони потребители ежемесечно плащат сметките си, или в британски суверенни облигации в период, когато икономиката е слаба, реформите, включително данъчните, ще са мащабни, а бюджетният дефицит е над 10% от БВП?
Малките компании са по-безопасни от рентабилните предприятия. Само си спомнете проблемите, на които се натъкна BP през последните месеци. Гигантските предприятия могат да затънат в гигантски неприятности. По-малките бизнеси могат да процъфтяват на сянка.
Фондовете за дялово инвестиране и хедж фондовете надминават банковите депозити. Именно банките изпаднаха в беда по време на кредитния крънч, а не индустрията за алтернативни инвестиции.
Не знаем точно кой актив ще се окаже безопасен, когато се уталожи прахолякът от кредитния крънч и суверенната дългова криза. Нововъзникващите пазари обаче са по-безопасни от развитите, ценните книжа изпреварват имотите, а корпоративните облигации са предпочитани пред правителствените.
По някое време към 2015 г. не се изненадвайте, ако банкерите консултират вдовици и тръстове, които се стремят да съхраняват капитал. Ще им се предлагат турски държавни облигации, един-два хедж фонда, както и портфейл от акции на малки компании от нововъзникващи пазари. Недвижимите имоти, съкровищните бонове и акциите на европейски или американски компании ще са само за хората, които обичат адреналина и вече са били предупредени за опасността да загубят всичко.

Станете почитател на Класа