Държавата да плати вноската на служителите си

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Социалният министър Тотю Младенов обяви, че бизнесът дължи 1 млрд. лв. неплатени осигуровки. Държавата дължи на бизнеса 2 пъти по-голяма сума за изпълнени проекти - от ДДС, обществени поръчки, и това е една от причините бизнесът да дължи осигуровки. Другата причина е икономическата криза и заради двете няма логика да се вдигат осигуровките.
Вероятно министър Младенов има предвид осигуровки, които са начислени и са дължими, т.е. те са обявени и не са укрити. Компаниите не могат да ги платят, защото и на тях не са платили или просто защото са пред фалит. Примерно ние имаме късмет да не сме на ръба на фалита и сме ги платили. Защо трябва да ни вдигат осигуровките, защото други не са ги платили, тъй като нямат с какво? Нали, като ги вдигнат, и ние няма да можем да ги платим, защото ще станат много. Няма да сме конкурентоспособни, няма кой да ни купи продукцията и няма да имаме пари, с които да платим осигуровките. Очевидно това не е изходът и парите трябва да се събират от тези, които ги укриват, а не от тези, които са закъсали. Няма как изрядните да накарат неизрядните да платят. Трябва държавата да си ги събере.
Питаме: ако на 31 декември се установи, че не са събрани 400 млн. лв., как тепърва ще се вдигат осигуровките? Беше казано, че няма да се говори повече за вдигане на данъци. Нека се изпълни това указание на премиера. Категорично сме против вдигане на осигуровките, защото не може по този път да се търси решаване на проблема с дефицита в НОИ. Държавата трябва да плати за държавните служители и да се махнат от НОИ всички плащания, които нямат осигурителен принос. Тогава ще се види какъв е дефицитът.

Станете почитател на Класа