Божидар Димитров трябва да се извини на археолозите

Проф. Маргарита Ваклинова, директор на НАИ с музей към БАН

Достойнството на един човек се измерва с това дали умее да се извини и да каже, когато сгреши, че не е бил прав. Божидар Димитров обаче се опитва да упражнява само собственото си мнение, а няма никакво право да осъжда тези колеги, които не смятат, че е достатъчно обоснована тезата за мощите на Йоан Кръстител, открити край Созопол.
Освен това - ние трябва да бъдем точни и почтени не само към науката, а и към българския народ. Що се отнася какво представляват тези мощи е ясно. Те трябва да бъдат сакрализирани само заради това, че са стоели под олтара на църковна постройка с векове – за това ние дължим и отдаваме почит. Чии обаче са мощите, не искам да коментирам, защото трябва да се спазва нещо, което се нарича професионална етика. Тя е задължителна за всички нас и се стремим да я спазваме, за разлика от Божидар Димитров. Е, разбирам, той е малко такъв - взривен, избухлив, и в края на краищата ние приемаме това за чисто човешка реакция. Но все пак не съм съгласна моята общност, към която принадлежа от 48 години, да бъде наричана общност от „завистници и зли хора и хора, които са „шибан народ“!? Извинявайте, кой употребява такива думи? Във всяка държава на този свят не би функционирало подобно лице, което си позволява да говори по този начин. Ние бяхме страшно горди, когато нашият Божидар, директор на НИМ, стана министър. Бяхме горди поради това, че той беше показвал добри чувства към българите по целия свят и искаше да се почувстват българи и да бъдат приобщени. Изведнъж обаче той застана срещу една общност, която винаги е работила за благото на България и за опазването на нейното национално самочувствие. Това минава всякакви граници и впрочем предизвика не само моя гняв. Моите колеги се чувстват много некомфортно – някои от тях, представете си, решават да се оправдават за това, че самите те не са завистници и че уважават подобно откритие. Откритията всъщност се правят на бюрото – намериш го, осмислиш го, тогава трябва да го покажеш и да докажеш, че е автентично.

Марката на поведението

Аз мисля, че най-добрият изход за Божидар Димитров е да каже „Извинете, уважаеми археолози“. Той публично оскърби цялата колегия, откритията на която ловко използва в продължение на години. Не става дума за „дива завист“, нито за „шибани археолози“, това е уличен и невъзпитан език. Това е абсолютно недопустимо за човек, който в публичното пространство има име на патриот, всички му се възхищават на предаванията. Тук нещата опират до друга намеса - намеса в наука, която не е науката на господин Божидар Димитров, това е науката на сериозните хора. Нещата отиват до това къде е мярата на поведението на публичните личности. Господин Димитров да помисли над това какво прави. Това не са първите реликварии, открити по българските земи.

Археолозите работят за каузи

Ние, археолозите, сме хора, които работят за благото на нацията непрекъснато. Човек остава при тези условия на работа само когато обича своята кауза. Нашата кауза е народността ни и това, което опазваме за българския народ. Колкото до оставка – ние не сме такива хора, че да искаме оставка на министъра заради неговото изказване. Ние сме хора, които работим на терен, всеки прави откритие – и трябва да ви кажа, че на година се правят много открития, които не са по-малко значими от това, което бе обявено от Божидар Димитров. Проф. Казимир Попконстантинов например прави открития от световна величина. Така че всякакви такива изблици като на министър Димитров не са достойни. Особено когато един човек вече не е просто директор на НИМ, а е министър на България.

Б. р. Мнението на проф. Ваклинова е пред в. „Класа“ и БНР.

Станете почитател на Класа