Нови схеми „Понци“ примамват инвеститорите въпреки спомена за Мадоф

Ройтерс

Година след като Бърнард Мадоф влезе в затвора като главен организатор на най-голямата в историята схема „Понци“, адвокати и регулатори казват, че все повече такива измамници се възползват от инвеститорите и техния апетит за висока доходност.
Безкрайно ниските лихви свиват дохода на американците, които влагат спестяванията си в депозитни сертификати; облигации и сметки в банки, инвестиращи на паричните пазари. Мошениците използват модели, с които примамват жертвите си (често пенсионери и по-възрастни хора) с обещания за високи лихви по привидно сигурни инструменти.

Функция от лошата икономика

„Има драстичен скок на „Понци“ схемите - казва Дейвид Мейър от правната кантора David P. Meyer & Associates в Охайо, която представлява инвеститори в искове срещу брокери. - Бумът е функция от лошата икономика.“
Този тип пирамиди, при които с парите от новите жертви се плаща на по-рано включилите се инвеститори, се срещат от векове. Наименованието им идва от извършената от Чарлз Понци машинация, сринала се през 1920 г. Последната финансова криза сложи край на просъществувалия с десетилетия фиктивен инвестиционен бизнес на Мадоф, донесъл загуби на обща стойност $18 млрд. за хиляди жертви.
Комбинацията от нищожни лихви и нестабилни фондови пазари създаде аудитория, по-отворена към инвестиционните тръстове за недвижими имоти (REIT), записите на заповед и други привидно безопасни продукти с висока доходност.
FINRA, която регулира дейността на брокер-дилърите в САЩ, казва, че е засякла завишено количество измами „Понци“ през последните близо 12 месеца.
„При нас постъпват много случаи. Редица от тях в момента се разследват“, казва Джеймс Шорис, който по-рано тази година стана инспектор в службата. „Влошаването на икономиката извади на светло много машинации.“
„Понци“ схемите използват глобалния обсег на социални мрежи като Twitter и Facebook, за да примамят инвеститори и изфабрикуват еуфория около плановете.
В сравнение с пирамидите, които разчитаха на личните срещи, електронната поща и телефонните обаждания, базираните на интернет измами могат бързо и ефикасно да достигнат до милиони потенциални жертви.
„Социалните мрежи създават усещане за легитимност, което мошениците използват, за да проникнат и после да подведат останалите“, казва Шорис.
Миналия месец FINRA прикани инвеститорите към бдителност относно „високодоходните инвестиционни програми“ - обикновено нерегистрирани инвестиции, рекламирани от нелицензирани хора и обещаващи дневна възвръщаемост от 20%, а понякога 100% и повече.
Много от тях действат като „Понци“ схеми и използват парите от новите попълнения, за да плащат „лихви“ на по-рано включилите се инвеститори и хонорари за привличането на нови членове.
Genius Fund бе обещал 36-40% дневна лихва и продаваше незаконно ценни книжа чрез интернет страницата си. Подведените загубиха около $400 млн., преди регулаторите в Британска Колумбия окончателно да го забранят през април.
Месец по-късно федералните прокурори в Илинойс обвиниха филипинец в измама. При неговата схема "Път към просперитета" 40 хил. инвеститори от шест континента загубиха $70 млн. Сайтът предлагал планове с продължителност между седмица и два месеца, като възвръщаемостта в някои случаи стигала 720%.

Най-новите случаи

„Определено се сблъскваме с повече пирамиди от типа „Понци“, казва адвокат Скот Шюън от Pape & Shewan LLP и настоящ президент на адвокатската асоциация PIABA (Public Investors Arbitration Bar Association).
Много от схемите включват транзакции, попадащи под специален по-лек режим на регулация от КЦКФБ. Това са непублични предлагания, поначало насочени към богати и „опитни“ инвеститори, поради което надзорът върху тях е слаб.
През март Provident Asset Management бе изключен от FINRA за пласирането на поредица от 23 фиктивни непублични предлагания от клона й Provident Royalties. Фирмата прибрала $480 млн. от около 7000 инвеститори между септември 2006 г. и януари 2009 г.
Provident Royalties обещавал на инвеститорите до 18% годишна възвръщаемост от петролни и газови инвестиции, но част от новите средства били използвани за плащанията към по-раншни капиталовложители.
Миналия август FINRA спря правата на двама брокери заради използването на „Понци“ схеми за милиони.
Правата на Орън Съливан, брокер в NYLife Securities в Северна Каролина, също бяха отнети за това, че е взел $3,7 млн. от 30 жертви при измама, продължила десетилетия. Съливан казвал на подмамените, че инвестират в запис на заповед с лихва от 6-12%.
Регулаторите взеха идентични мерки срещу Уилям Спенсър от Франклин, Тенеси, който взел $2 млн. от възрастни членове на църквата си и клиенти на Wiley Brothers-Aintree Capital.
Някои схеми използват инструменти REIT, които не са листнати на откритите борси.
Миналия август FINRA окончателно изключи Кенет Джордж Нийли от Сейнт Луис, бивш брокер на AXA Advisors и Stifel Nicolaus. Неговият St. Louis Investment Club „влагал“ пари в реално несъществуващи REIT с обещанието за висока доходност.
Нийли измъкнал $600 хил. от приятели, роднини и хора, посещаващи неговата църква. Средствата са използвани за собствена облага, като с част от тях била платена сватбата на сина му.
„Все повече инвеститори получават предложения за високодоходни инструменти - казва адвокат Стийв Карузо от Maddox, Hargett & Caruso и бивш президент на PIABA. - Във всеки случай, при който има неликвиден продукт или инвеститорите нямат възможност да следят цената, могат да се очакват сериозни злоупотреби.“

Станете почитател на Класа