По-дългият престой на руските туристи ще е положителен

Ирина Найденова, управител на „Александър тур” и председател на Контролната комисия на АБТТА

Ние винаги сме се старали да инициираме действия на правителството, които да бъдат адекватни на създалата се ситуация. В този аспект приветствам решението на кабинета да удължи с 30 дни визите на руските граждани, които са на почивка в България. Последствията за туризма и за икономиката ни несъмнено ще бъдат положителни, но все още е рано да говорим по този въпрос по-конкретно. Първо, в чисто човешки план помагаме на хората и след това получаваме дивиденти от удължения престой на руските туристи в България. Нещата в този случай са взаимно свързани, не можем да разглеждаме ефектите само по отношение на туризма. Посоката на решение на правителството е изключително правилна. В резултат до момента не сме получавали и никакви предварителни запитвания от руски туристи, които са искали да си удължат престоя. Нямаме и отказани резервации от тях.
Задържането на туристи от Чехия и Полша, където също има бедствена ситуация, не е въпрос между турист и хотелиер, а между туроператор, който ги е довел у нас, и самия турист. Подобно решение е свързано с чартърни полети и туристическа услуга като пакет. При тях решението е свързано с планиране на полети, на програми, така че доста по-трудно може да се направи промяна.
Договореностите между туроператорите и хотелиерите между другото тази година са на много добри цени. Собствениците проявиха голяма гъвкавост, което се отрази положително на записванията.
Междуправителствените спогодби обаче не могат да решат проблемите при природно бедствие или друга сходна ситуация. В ЕС по отношение на руските туристи в момента се водят сериозни дебати. Испания, Италия и други европейски държави, където потокът от руски туристи годишно е много голям, са инициатори за премахването на визите им. Това все още се обсъжда, но аз съм оптимист по отношение на договореностите в ЕС и смятам, че този проблем до следващото лято ще бъде решен окончателно.

Станете почитател на Класа