Решението да се удължат визите е адекватно

Любомир Панковски, изпълнителен директор на „Алма тур“, член на УС на БАТА

Решението на правителството да удължи с 30 дни визите за руски туристи беше много правилно и реакцията на държавата ни беше адекватна предвид хуманитарната обстановка в момента в Москва. Не може обаче още да се каже колко туристи ще се възползват от това предложение. Решението на кабинета няма бизнес ориентация, макар че то беше взето по запитване и по предложение на бизнеса. Имаме клиенти, които в момента са на почивка в България и искат да удължат престоя си предвид ситуацията в Москва и районите около нея. Решението на първо място има хуманитарен характер, така че това е акцентът и смисълът на удължаването на визите с 30 дни.
Всички руски граждани, които са влезли в България и имат валидни визи към 8 август, имат възможност автоматично да останат още 30 дни в страната ни – до 6 септември. Няма да се налага на чужденците да ходят за нови печати и т.н. Това е съгласувано между Министерство на външните работи и „Гранична полиция“ и съответно няма да се възпрепятства или да се налагат санкции на руските граждани, които са имали валидна виза, но са останали повече време. Няма засега и отказани резервации на руски туристи за почивка у нас, които поради някакви причини, свързани с пожарите, не са успели да пристигнат.
Решението е еднократно, т.е. не можем да очакваме да има такова и през следващата година. Все пак до него се стигна заради конкретна извънредна причина.
За почиващите у нас туристи от страни като Полша, Чехия и Германия, където ситуацията също е критична заради наводненията, не се обмислят подобни преференции. Те са граждани на ЕС и за тях не се изискват визи. Ако някои от чужденците от тези страни също пожелаят да продължат почивката си, хотелиерите и туроператорите, разбира се, ще положат максимални усилия, за да можем да отговорим адекватно на такива запитвания. Не може обаче да се каже, че ще има подобна тенденция.

Станете почитател на Класа