Случаите на поискана служебна защита се увеличават

Вася Илиева, председател на Националното бюро за правна помощ

Вече близо година служебни защитници, включително цели адвокатски колегии, заплашват, че няма да влизат в съдебната зала заради нерешения проблем с техните заплащания. Постоянно, всеки ден получаваме отчети за свършена работа, които ние сме задължени да платим. Плащанията на служебните адвокати не са авансови, а след като се свърши работата. Може да се каже, че не за първи път се сблъскваме с този проблем, защото правната помощ е недостатъчно финансирана. Но до този момент успявахме да укротим положението, като сме се стремили да търсим варианти, за да се разплатим. Нещата обаче стават нетърпими, защото се натрупаха много месеци.
Кюстендилската адвокатска колегия е една от тези, които свикват извънредно общо събрание, за да преустановят предоставянето на правна помощ. В официално обръщение Видинската колегия ни призова да извършим плащанията. Министерството на правосъдието е напълно в течение на проблема. Многократно сме го сезирали. В момента опитват да подготвят проект за постановление за допълнителни средства, които да се вземат от държавния бюджет. Но проблемът си стои и положението е сериозно. Лично аз се притеснявам. Имаме постоянна кореспонденция с адвокатите, които поставят въпроса за своето заплащане.
В момента от Министерството на правосъдието са потвърдили изплащането на около 1000 отчета, т.е. адвокатската помощ по 1000 дела за февруари. На 3 август платихме 200 отчета за януари и 1000 – за февруари. Всеки месец получаваме около 4000 отчета.

Процедурата

Процедурата е следната: ние сме междинна структура. При нас пристигат отчетите за предоставена правна помощ и след като осъществим контрол и определим хонорара на адвоката, който следва да бъде платен, изготвяме платежните документи и качваме тази информация в системата за разплащане. От своя страна Министерството на правосъдието я потвърждава или не и определя кога и колко да бъде платено в зависимост от бюджета, с който разполага. Нашият бюджет е част от бюджета на ведомството като отделна програма – „Достъп до правосъдие“.
За първите четири месеца от началото на годината са направени над 16 000 искания за служебен защитник. На година имаме около 40 000–50 000 искания и съответно получаваме толкова отчети за предоставена правна помощ. Правото на служебен защитник имат тези граждани, които финансово не могат да си позволят адвокатска защита и след като се установи, че отговарят на определени критерии, тя им се дава. Втората категория са т. нар служебни защити, когато в определени закони, най-вече в НПК, се изисква задължително участие на адвокат и той се назначава служебно. Но тъй като все пак България е в период на криза, случаите на поискана служебна защита все повече се увеличават. През 2008 г. констатирахме, че при едно стабилно число на поискана правна помощ необходимата ни сума е около 9 млн. лв. на година. Тогава изхарчихме толкова.
Миналата година намалиха парите, после правителството ни отпусна допълнително средства, но за съжаление те не бяха достатъчни, за да се разплатим за 2009 г. И така се мултиплицира ефектът на липсата на средства.

Предоставянето на правна помощ е доброволен акт

Предоставянето на правна помощ е доброволен акт. Всеки адвокат, който желае, се вписва в регистър. Задължен е единствено когато вече е започнал дадено дело, да го довърши, независимо дали му се плаща или не. Това е част от адвокатската етика. Но няма пречка той да откаже следващо дело. От същия регистър са и резервните защитници, чиято фигура е нова, от края на май, когато влязоха в сила последните промени в НПК. И тяхното плащане е по същия начин. Трудно е да се каже в момента за тях каква сума ще ни бъде необходима. Минали са само два месеца, при това летни, когато има съдебна ваканция и се гледат само бързи производство. До момента имаме около 40 искания за резервни защитници.

Станете почитател на Класа