Търсене, предлагане и малко спекула правят инфлацията

Ако обвиняваме спекулантите за инфлацията в цените на храните, ще трябва да им благодарим всеки път, когато те се сриват.
Причините за поскъпването на суровините през последните няколко години в повечето случаи се оказваха привидни. По линия на предлагането става въпрос за капризните метеорологични условия, нанесли всевъзможни поражения - от бразилската реколта на кафе до жътвата на пшеницата в Русия. Очевиден фактор е и търсенето на храни и фуражи, както и високопротеиново месо и суровини от бързорастящи икономики, като Китай и Индия. Развитията при търсенето и предлагането правят съвсем логичен ценовия скок.
Не можем да отречем наличието на финансови спекулации в сектора, но те по-скоро засилват движенията, отколкото да ги пораждат, при това невинаги за дълго. Мениджър на хедж фонд наскоро купи какао, достатъчно за производството на 5 млрд. шоколадови блокчета. Вероятно сега изкарва пари, тъй като инвеститорите вече са по-склонни да инвестират във фондове за суровини, отколкото в миналото. Спекулантите обаче здраво се опариха, когато цената на кафето падна през юни. Еманацията на манипулаторите е трейдър на име Ясуо Хаманака, който през 90-те години на практика става собственик на пазара за мед, но работодателят му Sumitomo загуби поне $1,8 млрд.
Фючърсните пазари за суровини са създадени в Чикаго през 50-те години на ХІХ в. с идеята да помогнат на фермерите от Средния Запад да се справят с променливото време. Дали все още го правят? Истината ясно формулираха трезвите експерти от Конференцията на ООН за търговия и развитие: „Различни изследвания сочат, че финансовите инвеститори са ускорили и засилили ценовите колебания поне при някои суровини и в някои периоди.“

По в. „Индепендънт“


Станете почитател на Класа