Не очаквам кардинални промени

Четин Казак, депутат от ДПС

Спорните моменти по изборния кодекс, който в момента се подготвя, са много. Специално във временната комисия по подготовката му, която се създаде в Народното събрание, депутатите от ГЕРБ в голяма степен разбраха, че някои от гръмко огласяваните от ляво и от дясно проблемни в кавички моменти в българското изборно законодателство всъщност не са чак толкова много, или поне не са чак от такова значение, както се твърди. Мисля, че в крайна сметка депутатите от ГЕРБ се убедиха, че нашето законодателство в голяма степен е добро и чистото му кодифициране няма да внесе някакви кардинални промени в него. Надявам се, че новият изборен кодекс ще бъде приет с най-широк консенсус.
Спорна е идеята на управляващите например за въвеждането на ограничение за явяване на местни избори на партии, които не могат да представят свои кандидати в най-малко 50 общини. Надявам се обаче, че това няма да бъде прието, защото би означавало нарушение на основни конституционни принципи, като политическия плурализъм, който е залегнал в основния закон на страната. Основен принцип, залегнал в конституцията, е именно политическият плурализъм и свободата на политическо сдружаване. Подобен род ограничение ще претърпи сериозни критики относно тяхната конституционна съобразност.
Това е идея не само на ГЕРБ, но и на други политически сили в дясното пространство. Не бих искал да се ангажирам с публичното огласяване на обвинения в тенденциозно приемане на тази рестриктивна норма срещу конкретна партия. Но бих искал да посоча, че всяка партия, която спечели определено политическо влияние, се опитва по подобен начин да увеличи своето влияние и да ограничи съответно степента на политическо представителство на своите конкуренти, респективно на други политически субекти.

Станете почитател на Класа