Схемите за измама остават, сменят се само играчите

Димитър Динев, председател на Управителния съвет на Асоциацията за противодействие на икономическите измами

Икономическите измами са проявление, което включва корупцията, но корупцията не е престъпление, а подкупи, подаръци, комисиони, изнудване, конфликт на интереси и т.н. Друга сфера на измама е чрез финансовите отчети, данъчните измами, прането на пари, присвояването или злоупотребата с активи и измамите, които се появяват при т. нар. бели якички. Това са хората, които имат власт, възможности, компетенция, професии и квалификация. Тук не става дума само за политици, а и за мениджъри и собственици на компании и малки фирми. Според наблюденията на нашата асоциация икономическите измами продължават, схемите са същите, а се сменят само играчите. Законът е норма, еднаква за всички. Не може да има изключения. Затова трябва държавата да впрегне целия си ресурс за прилагане на законите.
Всеки пожарникар знае, че е много по-евтино да се предотврати и да се обърне внимание на пожарната безопасност, вместо да се гаси пожар. Така е и с борбата с икономическите измами. През миналата година студентите в 4 курс от специалността финансов контрол разкриха, че в 10 областни дирекции на МВР в страната се ползват частни провайдери на интернет. От всички 28 регионални служби 18 ползват държавен домейн, а 10 продължават и досега да ползват частни домейни. Така, от една страна, частни фирми получават информацията на МВР, а от друга – данъкоплатците плащаме и на двата вида провайдери, които отдават тези услуги. И досега областните дирекции на МВР в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Шумен, Габрово, Сливен, Хасково, Търговище имат частни домейни, а в Монтана ползват и частен, и държавен доставчик на интернет услуги. Студентите изпратиха писмо до министър Цветан Цветанов, но никаква реакция не последва.
Ще дам друг пример за икономическа измама: наскоро имаше изявления, че Световната банка ще ни помогне да усвоим парите от еврофондовете.

Да сте виждали банка да помага без пари и без лихва?

Ние плащаме заплатите на българските специалисти от министерства и агенции, които се занимават с тези проблеми. Като нямат капацитет, нека ги сменят. Ние им плащаме заплатите като данъкоплатци, а те нямали капацитет и се налага да трансформираме кредит от Световната банка, за да ни помагат техни специалисти, едва ли не като най-приятелска помощ. Загрижеността ни е именно, че ни се предоставя половината от информацията, което също е вид измама.
Ще дам друг пример - касовите апарати на търговските обекти. Още когато се въведоха, се предлагаше софтуер за манипулиране на апаратите. Никой не проверява какъв вид бележки издават различните касови апарати и какво пише на тях. Миналата година повдигнахме въпроса данъчните да проверяват на място и сега вече има резултати. Но се питаме – защо само 4 заведения по Слънчев бряг бяха проверени? Според мен има възможност за избирателност на ревизиите и насочване към конкуренцията. Въз основа на какво са получени сигналите, по които се правят данъчни проверки? Остава съмнението, че проверки на фирмите за спазването на Наредбата за касовите апарати се правят избирателно, а не системно. Има наредба за касовите апарати, но в нея липсват санкции за нарушителите.

Преди съществуваше финансова полиция

Сега няма такава и не знам какво точно прави държавата срещу икономическите измами.
Други форми на икономически измами са при монополистите от електроразпределителните дружества, ВиК, „Топлофикация“. Там съществуват такси, които потребителите не би трябвало да плащат. Въпреки че дружествата са чуждестранни, държавата трябва да влезе в ролята си и да защити своите граждани. Но това трудно може да стане, защото няма достатъчно на брой добре обучени държавни служители, които да извършват финансови ревизии.
Предишният финансов министър Пламен Орешарски се беше похвалил, че 1500 данъчни служители били обучени за разкриване на измами. Тази година никой не се хвали с подобно обучение. Нашата асоциация предлага обучение за експерти по икономически измами и вече 7 души получиха сертификати. В момента в неправителствената ни организация членуват около 30 души - следователи, одитори, мениджъри, бизнесмени.

Станете почитател на Класа