Сложен пъзел тормози инвеститорите в края на лятото

Ройтерс

Инвеститорите, които се завръщат на пазарите през следващата седмица, след като лятото в Северното полукълбо наближи своя край, ще се сблъскат с необичайна, но не и уникална ситуация.
Акциите се запазиха сравнително жизнени през летните месеци. Въпреки странните временни пристъпи на разпродажби световният индекс MSCI е с покачване от около 5% спрямо дъното за 2010 г., което достигна в края на май.
Същевременно обаче доходностите по облигациите се сринаха. Доходностите по 10-годишните американски правителствени облигации са паднали с около 150 базисни пункта от месец април насам, а тези по 2-годишните дългови книжа са под 0,5%.
В Европа 10-годишните германски правителствени облигации загубиха 65 базисни пункта само през последния месец.

Доверие в корпоративните печалби

Понижаването на доходностите обикновено се обяснява с предположението, че инвеститорите търсят сигурност, след като се оказа, че ръстът във водещата световна икономика – американската – се е забавил. Онова, което се случва на фондовите пазари обаче, говори за доверие в корпоративните печалби. А подобен оптимизъм не може да се дължи на песимистични очаквания в дългосрочен план.
„Свидетели сме на два едновременни феномена: понижение на доходностите на облигациите едновременно с ацикличен скок на акциите. Въпросът е кой е прав – дали капиталовите пазари, или облигациите?“, пита се Робърт Рътман от Credit Suisse в Цюрих.
Отбелязвайки, че подобна ситуация е била наблюдавана и преди (по негови изчисления поне 10 пъти през последните две или три десетилетия), Рътман добавя: „Обикновено акциите са имали право, ако става дума за прогнози за устойчивостта на възстановяването на глобалната икономика.“
Много негови колеги не са съгласни, поне за развитието в близко бъдеще. Повечето анализатори очакват ръстът в еврозоната да се забави през втората половина на годината, а данните за американската икономика са все така тревожни.
Албърт Едуардс от Societe Generale смята, че капиталовите инвеститори би трябвало да се готвят за изненадващ и груб шоков удар. „Глобалната икономика се плъзга обратно по наклона на рецесията, а те все още дори не съзнават, че тези събития ще доведат до поредното понижаване на оценките“, посочва той.

Вълна от покупки

Ако погледнем към развитията от седмицата, те със сигурност ни призовават към предпазливост.
Данните за притока към глобалните фондове EPFR показват, че американските капиталови фондове са се разделили с нетни $5,4 млрд., ако съдим по последните им месечни доклади, а притоците към капиталовите фондове на нововъзникващите пазари са ударили 13-седмично дъно, макар все още да са с нетен приток. Парите са отишли предимно в активи с фиксиран доход.
Анкетата на Ройтерс за разпределението на активите, резултатите от която се очакват във вторник, може да даде някои отговори на въпроса, дали това развитие е отразено в глобален план сред големите инвестиционни къщи, или просто е коригиране на резултатите заради края на лятото.
Двата основни показателя явно подкрепят предвижданията на акциите – корпоративните печалби и корпоративната покупателна активност.
Печалбите на американските компании са били доста добри. Thomson Reuters Proprietary Research изчислява, че като цяло компаниите от S&P 500 са регистрирали скок на печалбите през второто тримесечие в размер на 38,4%, което е с 11% над очаквания ръст.
Още по-забележителното обаче е, че анализаторите очевидно все още очакват солиден растеж в идните тримесечия и спадът в американската икономика през лятото не е променил съществено тези им очаквания.
Предварителните данни за ръста на печалбите през третото тримесечие сочат 24,9%, което е малко под юлските прогнози, но е по-високо от предходните през годината до момента. Очакваният скок за четвъртото тримесечие е 31,8%.
През изминалия месец станахме свидетели и на бум при сливанията и придобиванията, като корпоративните инвеститори очевидно претърсват за добри сделки целия свят.
Активността в сектора за сливания и придобивания през август е стигнала $228 млрд. към петък, което не е далеч от рекордните $260 милиарда за месеца, достигнати през 2006 г.

Голямо и малко събитие

В същото време две събития – едно голямо и едно по-малко – трябва да привлекат вниманието на инвеститорите през идващите дни преди септември – месец, през който загубите от рискови активи може да се окажат огромни.
Малкото събитие ще е в сряда, когато ще бъде вдигната забраната за къси продажби на борсата в Атина. Тя бе въведена през април, когато дълговите проблеми на страната ескалираха.
Кризата на държавния дълг в Европа се успокои благодарение на редица политически решения. Изходът обаче съвсем не е толкова сигурен, колкото твърдят някои.
Голямото събитие са данните за заетостта в САЩ, които се очакват в петък. Тези стойности винаги са били от изключителна важност за пазарите и инвеститорите, защото дават сравнително точна картина на атмосферата на потребителско доверие и разходи. Очаква се работните места отново да са намалели, след като миналия месец бяха загубени 131 000 позиции.
Докладът излиза непосредствено след корекциите за ръста на БВП през второто тримесечие от 2,4% до 1,6% на годишна база, направени от Бюрото за икономически анализи към Министерство на търговията на САЩ.
Един положителен момент може би е последната новина, че молбите за помощи за безработица в САЩ са намалели повече от очакваното, макар все още да не е ясно дали тя ще е достатъчен сигнал за някакво значително подобрение на американския трудов пазар.

Станете почитател на Класа