Програмата дава равен старт на студентите

Момчил Андреев, председател на УС на „Райфайзенбанк България“

Инвестициите в знание са това, което ще дръпне страната ни напред. Тази програма, освен че е насочена към образованието, стимулира и студентките-майки, което пък естествено стимулира раждаемостта. Важното за младите хора е, че те вече ще се финансират самостоятелно и няма да зависят от мама и татко. Не всички са в равностойно положение, така че програмата помага на тези, чиито родители нямат средства за образование, да имат добър старт в живота и да инвестират в себе си.
Лихвата по тези кредити е субсидирана. В момента държателите на български държавни ценни книжа получават около 6% доходи. Студентите фактически са приравнени към риска на държавата по тази кредитна линия. Нещо повече – тази лихва се капитализира. Това са условия, за които българските предприемачи днес могат само да мечтаят, защото лихвата им е по-висока и трябва да дадат обезпечение.
За банките в тази схема няма кой знае каква печалба. Вероятно това обяснява защо от общо 30 банки в страната само две се включихме в инициативата на образователното министерство. Райфайзен има и други програми в подкрепа на младите хора – даваме стипендии на добри студенти чрез фондация „Буров“, всяка година вземаме над 100 стажанти и част от тях продължават да работят в банката. Но и държавата, и бизнесът трябва да поработим сериозно за това как младите хора, след като си вземат дипломите, да не търсят реализация в чужбина, а да остават тук, в България. Тогава и средствата, които даваме по тази кредитна линия, ще се възвърнат стократно и с лихвите.
Ще финансираме само студенти от България и страните от ЕС, които се обучават в легитимни български висши учебни заведения. Извън страната има много възможности за финансиране и е съвсем правилно стимулите да се насочат към българското образование. Доколкото ми е известно студентите ни в чужбина или се самофинансират, или се възползват от възможностите за финансиране, които са налични на място. Обикновено всеки университет в съответната държава предлага такива схеми за финансиране. Хубаво е, че вече и в България има такава схема, така че студентите, които имат намерение да учат тук, да имат достъп до финансиране при изгодни условия, съобразени с възможностите на държавата.

Станете почитател на Класа