Кредитът е изгоден, защото е държавно гарантиран

Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК

Банка ДСК има специална политика, насочена към младите хора и в частност към студентите. Преди няколко години създадохме кобрандирана карта, която съчета в себе си функционалността на ВИЗА електрон и студентска карта за намаления. Сключили сме споразумения с 10 университета за признаване на тази карта като официална лична карта на техните студенти. През 2007 г. ДСК подписа договор с националното представителство на студентските съвети за съфинансиране на някои техни проекти, свързани с културно-развлекателна, спортна и друга дейност. Затова и сега заедно с Райфайзен се включихме с програмата на Министерството на образованието, младежта и науката за студентско кредитиране.
Този кредит е изгоден за студентите, защото е държавно гарантира, както главниците, така и лихвите, а максималният лихвен процент е 7 на сто. Студентите не заплащат такси и комисиони, лихвите се начисляват само върху ползваната част, но не се плащат. Не са плащат такси както по отпускането, така и при усвояването и управлението на тези кредити. Студентско кредитиране съществува в почти всички европейски страни и се радвам, че и в България вече стартира тази услуга.
Необходимите документи, които трябва да подадат студентите, желаещи да ползват кредит, са записани в типов договор. Освен молба-декларация до банката и документ за самоличност, необходимо е студентът да представи удостоверение, което да потвърждава статута му на учащ и че не е изгубил правата си за следващия семестър. Когато вземат кредит за учебните такси, студентите трябва да представят и декларация, че не са завършили вече съответната образователна степен. Когато се тегли кредит за издръжка, е необходимо да има и копие от акта за раждане или осиновяване на дете. Ние ще имаме грижата да информираме студентите, които кандидатстват за кредит, какви документи са необходими. Кредитът се одобрява в 5-дневен срок след подаване на документите.

Станете почитател на Класа