Трябва да има балансирана система за оценяване на клиничните пътеки

Ренета Инджова, икономически директор на „Токуда“:

Заявеното от премиера Бойко Борисов, че средствата за здравеопазване ще бъдат същите като през миналата година, е много положително, ако наистина се случи. През 2009 г. средствата за болнична помощ бяха 931 432 000 лева. След като се правиха две актуализации за 2010 г. по последния бюджет, който бе приет през юни, те вече са 886 932 000 лева.
Ако няма политика какво да се прави от страните, участващи в здравеопазването, най-добре е да се слуша премиерът. Щом той е поел ангажимента като последна инстанция, значи средствата ще се намерят. Трябва да се знае, че тези средства са абсолютно необходими, защото иначе здравната система ще се разруши изцяло.
Оттук нататък трябва да се заложат ресурси във връзка с осъществявана реформа, за да не се налага по-нататъшното актуализиране на бюджета.
Най-важно е за отделните здравни заведения да бъде приложен последователен, но не еднакъв принцип. Дейността на лекарите е до голяма степен независима от това, което е планирано като ресурс и ако хоспитализациите са се увеличили, това означава, че тези две числа никога не могат да си съответстват.
Затова смятам, че това несъвпадение на числата, което се е получило между отчетите на правителството и на лекарите за необходимите средства в системата, е в резултат на несъвпадението на визията, на програмата, на бюджетите и в другите непредвидими аспекти на тази сфера.
По отношение на резерва на здравната каса смятам, че отварянето му не може да застраши бюджета на държавата, защото ще излезе, че здравето на държавата зависи от здравето на пациентите. Много е важно да се сложи една балансирана система на оценяване на пътеки, болести и взаимно свързани дейности, защото голяма част от проблемите, в които е потънало здравеопазването, идва от изключителната несправедливост и оценяването на различните видове медицински труд.

Станете почитател на Класа