Как Финландия устоява на кризата в еврозоната

Финландия, родината на северния елен, маринованата риба и Nokia, в момента е единствената страна в еврозоната със стабилен кредитен рейтинг ААА според Moody's. Тази седмица рейтинговата агенция нанесе тежък удар на Германия, Люксембург и Холандия, след като смъкна перспективите по първокласния им статут от стабилни на негативни. Това ги вкарва в същата категория според разпределението на Moody's като Франция и Австрия и оставя Финландия единствената държава със стабилна оценка от ААА.
Какво отличава скандинавския представител? Става въпрос за голяма страна с площ, приблизително колкото тази на Германия, но население от едва 5,3 млн., или 16 души на квадратен километър. Две трети от територията са заети от гори, а далечният Север е част от Полярния кръг. Икономиката й не се състои само от мобилни телефони и лесовъдство. Финландия е известна и с металите си, инженерството и електронната индустрия, а износът й съставлява една трета от БВП. Доходът на глава от населението е един от най-високите в Западна Европа, а страната е прочута с щедрата си социална система. От Moody's съобщиха, че макар и Финландия да не е имунизирана срещу кризата в еврозоната, тя има „силни буфери, което я отличава от останалите държави с рейтинг ААА“. Сред тях е фактът, че няма дълг на нетна база. Международният валутен фонд изчислява, че тази година Хелзинки ще събере €105 млрд. от данъци и други приходи спрямо €101 млрд. правителствени задължения.
Финландия има малка банкова система, фокусирана върху родните потребители, освен това „е с ограничени търговски взаимоотношения с еврозоната и по тази причина е сравнително изолирана от проблемите й“, както отбелязва Moody's. Също така страната настоя да получи обезпечение в замяна на участието си в спасителните планове на паричното обединение, което впечатли рейтинговата агенция. Миналата седмица например Хелзинки се съгласи да се включи в пакета за съдействие на испанските банки, но само ако Мадрид предостави парично обезпечение на скандинавската държава на стойност €770 млн. – около 40% от дела й във финансовото подпомагане. Всеки път когато Испания получава вноска от спасителния фонд, тя трябва да дава обезпечение на Финландия. Сделката прилича на друго споразумение, сключено между Хелзинки и Атина през 2011 г., и може да се окаже началото на нова тенденция. „Причината, поради която Финландия избегна понижение на перспективата по рейтинга си до негативна, е настояването й да получи гаранции в замяна на оказаната помощ. Това може да подтикне и други държави да последват примера й, което доста би усложнило бързото изплащане на спасителни средства в бъдеще“, казва Майкъл Нюсън от инвестиционната компания CMC Markets.
Финландия следва неотменно твърд курс по време на кризата в еврозоната. Този месец тя заплаши да блокира споразумение, според което Европейският спасителен фонд трябва да започне да купува италиански и испански облигации на вторичните пазари. Тази позиция породи спекулации, че Финландия, а не Гърция, може би ще бъде първата напуснала валутната зона. Американският икономист Нуриел Рубини написа в сайта си EconoMonitor: „Ако вероятността Гърция да излезе от еврозоната се увеличи, а Италия и Испания се окажат на прага да загубят достъп до пазарите и да поискат още рискована финансова помощ от еврозоната, Финландия може да реши, че допълнителният кредитен риск не си заслужава ползите.“

По в. „Гардиън“

Станете почитател на Класа