Намираме се на прага на нов бичи пазар

След като някои основни пазарни индекси се доближиха до абсолютно високи рекордни стойности, няколко пазарни гурута си помислиха немислимото: може би навлизаме в нов продължителен бичи пазар. Това ще бъде бичи пазар, който може да повиши много средните си стойности в рамките на няколко години. Спомнете си за периода от 1982 г. до 2000 г. Това ще сложи окончателен край на продължителния мечи пазар, който започна през 2000 г. и доведе до „изгубено десетилетие“, а може би и до изгубено поколение за инвеститорите. Двама от трима интервюирани за статията са технически икономисти – Марк Арбетър от Standard & Poor’s Capital IQ и Крейг Джонсън от Piper Jaffray. Третият – Джим Полсън от Wells Capital Management, е дългогодишен „бик“ на пазара. Но и тримата смятат, че може би сме на прага на голямо пазарно повишение. „Техническите условия са узрели за края на продължителния мечи пазар и за началото на нов продължителен бичи пазар“, заяви Арбетър. „Случващото се няма да продължи една или две години. Цикълът е многогодишен“, каза и Джонсън, който смята, че акциите скоро ще достигнат рекордно високи стойности. „Мисля, че възстановяването ще продължи с години“, се съгласява Полсън. Защо ли? Защото основите на пазара са по-добри, отколкото смятат повечето хора. Той допълни, че настоящото увеличение на фондовата борса, което започна през март 2009 г. и доведе до повишение на индекса S&P 500 със 120%, е „най-добре представилият се цикъл на възстановяване на фондовата борса през целия следвоенен период“ и въпреки това индексът е сравнително нисък. „Ако инфлацията остане умерена, оценката ще се придвижи между 15% и 20%“, заяви той. На фона на средни годишни печалби от 4%-5% през следващите пет години,цена на акциите от $125 ще повиши S&P над 2000 пункта след 5 години. Тази година ще се опитаме да достигнем 1500 пункта.
Арбетър и Джонсън също смятат, че S&P скоро ще достигне нови високи стойности, както се случи с индексите на някои компании с малка и средна капитализация. „Мисля, че пазарът ни казва, че основите му ще се подобрят през следващите две-три години“, твърди Арбетър. Той е много доволен, че индексът S&P надхвърли 1440 пункта и смята, че „няма особени пречки пред това“, допълни той. „Мисля, че можем да се приближим или да достигнем старите рекордно високи стойности през първото тримесечие на 2013 г.“ Това ще ни доведе до 1565 пункта, а пазарът може да достигне 1800-2000 пункта през следващите две-три години. Така смята и Крейг Джонсън от Piper Jaffray, който твърди, че нагласите на инвеститорите са важна причина. „Дванадесет години пазарът беше мечи. В момента психологията на този пазар е невероятно депресирана. Хората не могат да бъдат привлечени.“ И наистина, инвеститорите събраха взаимни фондове на стойност над $1 трлн. за същия период. Хората не вярват на пазарите въпреки цената на акциите. „Това е най-мразеното и недолюбвано повишение, което си спомням. Условията за нагласите са готови за по-голяма промяна, отколкото очакват хората“, съгласен е Арбетър.
Какво може да подтикне към промяната? Хората се уморяват от това да не печелят нищо от министерствата на финансите или фондовете на паричните пазари, които ги принуждават да поемат повече риск и да се ориентират към акции (а именно това иска председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке). „Другата важна причина, която наистина може да накара акциите да се променят, е, че хората усещат опасността на облигационния пазар и ще се преориентират към акции“, заяви Джонсън. Полсън се опасява, че новите „шокови“ политики на Фед може да доведат до обратния ефект, като събудят призрака на инфлацията – най-големия унищожител на ръста. Освен това той очаква благоприятни корекции, когато пазарът наближи предишните си абсолютни рекорди. Второто тримесечие през другата година по традиция се очаква да бъде най-слабото от четиригодишния президентски цикъл. На фона на надвисналата фискална скала и сгъстяващите се облаци на войната в Персийския залив акциите наистина може да претърпят краткосрочни разпродажби. Но ако тримата икономисти, цитирани по-горе, са прави, краткосрочната разпродажба ще бъде единственото, което ще видим. Пазарът, който е майстор на изненадите, може би се готви отново да ни измами.

По „Маркет уоч“

Станете почитател на Класа