ЕЦБ и Берлин влязоха в спор за последиците от фалит на Кипър

Марио Драги, президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ), алармира, че евентуален срив на преговорите между Брюксел и Кипър или принудително преструктуриране на дълговете „ще заличи позитивните нагласи“, които внесоха спокойствие в пазарите на Стария континент след юли. Драги заяви пред сп. „Шпигел“, че кипърските банки са достатъчно големи да представляват риск за системата в еврозоната. Общо 40% от операциите им се извършват в Гърция и са ключова част от банкирането в по-голямата страна. Драги отправи открито предизвикателство към германския финансов министър Волфганг Шойбле, юрист по образование, с изказването, че банкери, а не адвокати трябва да оценяват риска от зараза, свързан с Кипър. Коментарите му дойдоха, след като Шойбле намекна, че южноевропейската държава е незначително малка.
Голяма група депутати в Бундестага настояват за строги обвързващи условия за острова, като цитират изтекъл в публичното пространство доклад на германските разузнавателни служби, според който Никозия е център за пране на пари на руската мафия. Социалдемократите казват, че няма да подкрепят отпускането на средства за „организираната престъпност“, което лишава канцлера Ангела Меркел от ценни гласове за прокарването на спасителен пакет.
Кипър може да се нуждае от финансиране за €17 млрд., близо 100% от брутния вътрешен продукт на страната. Банковите му задължения възлизат на €130 млрд. или шест пъти колкото размера на икономиката, което напомня за случая с Исландия преди пет години. Малко вероятно е да бъде постигнато споразумение преди изборите този месец, тъй като ЕС вече не иска да си има вземане-даване с президента комунист Димитрис Христофиас, който отхвърля строгите мерки за икономии, изисквани от ЕС и Международния валутен фонд, като провалена стратегия.
Еврокомисарят по валутните и паричните въпроси Оли Рен се опасява, че лишаването на Кипър от подкрепа може отново да срине доверието и да предизвика нов отлив на капитали. „Жизнено важно е всички да осъзнаят, че хаотичен фалит на страната може да доведе до излизането й от еврозоната, посочи той. Би било изключително глупаво да се поеме подобен риск.“ Димитрис Дракопулос от Nomura казва, че принудителните отчисления по облигациите на правителството в Никозия ще нарушат обещанието на ЕС да не повтаря случая с Гърция, чиито частни кредитори бяха принудени да понесат загуби. „Ако не действат правилно, Португалия ще бъде застрашена. В крайна сметка кой може да бъде сигурен, че моделът няма да се повтори и там?“

Станете почитател на Класа