Вървим към по-висока инфлация и обезценка на валутите

Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в „Индъстри уоч“

Разглеждано в дългосрочен план, трудно може да се каже, че еврото е слабо. Напротив, то все още е твърде силно спрямо долара, ако проследим историята от 10 г. насам. Иначе има краткосрочен отчетлив тренд на спад и той се отразява на икономиката. Българските домакинства плащат значително повече за енергия, за суровини, за материали. До голяма степен обаче това не е проблем само на курса евро - долар, а на общото обезценяване и на двете книжни валути спрямо реалните активи и основни стоки.
Както изглежда, при липса на политическа воля от двете страни на Атлантическия океан за по-сериозни бюджетни реформи вървим към по-висока инфлация и обезценка на валутите. Това означава загуба на възможност да се потребява и намалена покупателна способност. Според мен пазарите в момента играят на това, коя от двете валути по-бързо ще загуби стойността си и статута си на резервна валута. Има надпревара кой първи ще се провали. Поне в еврозоната, заради Гърция, лидерите схванаха, че има проблем, докато в САЩ ще го осъзнаят по-късно, но по болезнения начин. И там ще разберат, че не могат да поддържат политика на огромни бюджетни дефицити, без това да се отрази на реакцията на пазарите. Твърде е възможно общоевропейската валута да продължи да поевтинява спрямо долара, но е сигурно, че и еврото, и доларът ще продължат да се обезценяват спрямо реални активи.
Само преди 5 г. петролът беше 3 пъти по-евтин спрямо сегашната цена. Това са дългосрочните ефекти, а аз не вярвам в тезата, че ако доларът поскъпне, българската икономика ще трябва да се пренастрои и да изнася примерно за арабския свят, докато преди е изнасяла за Германия. Това няма да се случи толкова лесно и бързо. Има дългосрочна специализация на бизнеса и тя не може да се повлияе толкова бързо от стимули на външните пазари.
Разбира се, има някакъв видим ръст на износа към страни като Турция и Китай през последните месеци, но едва ли това е само резултат на валутния курс, защото и миналата година по това време пак имаше ръст в експорта в тези дестинации. Забелязва се някакво пренасочване на част от бизнеса към други пазари.

Станете почитател на Класа