За България ефектът от слабото евро е нулев

Красимир Катев, бивш зам.-министър на финансите

Най-вероятно ефектът на сриващата се общоевропейска валута ще е близо до нулевия заради високата степен на интегрираност на българската икономика в Европейския съюз. Има позитивен ефект за експортно ориентираните български компании, търгуващите с доларовия блок – Великобритания, Далечния изток и т.н., защото цените на продукцията им ще спаднат.
Негативната страна обаче е внесената инфлация и по-високата цена на вноса от страни от доларовия блок, т.е. по-високата цена на вноса на суровини и енергийни източници, при електронната и бялата техника, които се произвеждат в Азия. Ще изгубят потребителите в България, тъй като вносът на техника, произведена в Китай, Корея и прочие, ще поскъпне. Общо взето, нетният ефект за търговския баланс може би бил по-скоро негативен заради по-високата цена на вноса от доларови дестинации.
Що се отнася до туризма, ефектът би трябвало да е позитивен, тъй като се конкурираме с дестинации като Турция, Карибите, Египет, някои азиатски дестинации, които са деноминирани в долари. Отслабването на еврото спрямо паунда би трябвало да е благоприятно за потоците туристи от Великобритания и Русия, т.е. върху туристическия бизнес се очаква позитивен ефект.
Трудно е да се изчисли какъв ще бъде крайният нетен ефект върху икономиката. Има доста фактори с противоположни знаци и повечето ще действат противоположно един на друг. Дори при вноса на енергоносителите нещата не са еднозначни, защото цената на петрола е паднала с 10-15% на световните пазари, същевременно доларът се е засилил. Ако погледнете цената на петрола в евро, ще видите, че е непроменена и няма основание за паника, т.е. спадът на еврото се компенсира от спада на цената на петрола в долари.

Станете почитател на Класа