Fitch Ratings: EС не може да намери доставчик като "Газпром"

  • Намаленият добив в Европа, проблемите в Северна Африка и високата цена на втечненият газ помагат за лидерството на руската компания

На „Газпром" се падат 15% от добива на природен газ в света и почти една трета от газовия пазар в Европа. Fitch Ratings потвърди рейтинга на „Газпром" на ниво ВВВ с прогноза „негативна".
„Рейтингът отразява прогнозите ни, че „Газпром" ще продължи да е важен доставчик на газ за Европа, независимо от конкурентният и политически натиск. Европейските потребители на руски газ са ограничени във възможностите си за диверсифициране на вноса на газ при текущите условия на спад на добива на собствен газ от Европа и високите световни цени на втечненият природен газ", отбелязва Fitch в съобщението си.
„Според нас „Газпром" има достатъчно запаси от средства за финансиране но нови проекти, например за разработката на газовите находища в Източен Сибир за доставка на газ в Китай, строителството на нови заводи за втечнен природен газ", отбелязват от Fitch.
"Ние смятаме, че новите проекти трябва да осигурят устойчивост на работата на компанията в дългосрочно бъдеще за сметка на диверсификацията на експорта на растящите газови пазари в Азия".
„Правителството на Русия към настоящия момент обсъжда възможността за предоставяне и на други компании износ на природен газ от находищата в Източен Сибир и Далечния Изток чрез газотранспортната мрежа на Русия, но ние смятаме, че това не трябва да повлияе върху монопола на „Газпром" за експорт и продажба на газ в Европа", се казва още в изявлението на Fitch.
Няколко са факторите, които според Fitch ще помогнат на „Газпром" да запази дела си на пазара в Европа: намаляването на добива на газ в Европа, проблемите в Северна Африка, която традиционно е алтернатива на доставчиците на газ в Европа и високите цени на втечнения природен газ от Азия.
По отношение на „Южен поток" от Fitch отбелязват, че е възможно забавяне в проекта заради политически натиск.

 

Станете почитател на Класа