С година се отлага Програмата за развитие на селските райони

  • До 2020 г. земеделците и агробизнесмените трябва да си поделят 2,338 млрд. евро

Програмата за развитие на селските райони за България ще бъде одобрена в Брюксел най-рано догодина, съобщи министърът на земеделието Васил Грудев. Това означава, че страната ни вече е пропуснала една година от новия програмен период. Министърът обяви още, че директните плащания няма да бъдат изплатени през декември, както се очакваше.
На 4-ти септември министър Грудев има среща с еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош, като се очаква България да ускори разговорите по приемането на Програмата за развитие на селските райони. Всички наредби по нея ще бъдат разработени заедно с бранша и бизнеса, заяви Грудев.
Предвижда се до 2020 г. земеделците и агробизнесмените да си поделят 2,338 млрд. евро за модернизиране на предприятията и развитие на бизнес по Програмата за развитие на селските райони. Всяка година над 1,5 млрд. евро ще се разпределят и за подпомагане на единица площ. Въвежда се обаче таван за тази помощ, която може да получи едно лице, и той ще бъде 300 000 лв. след приспаднати разходи за заплати, осигуровки и други социални плащания.
В същото време се намалява площта на стопанствата, за които може да се взимат пари за декар нива - от 5 на 1 дка.
С милиардите от Програмата за развитие на селските райони е предвидено да се подпомогнат 2300 проекта и с тях да се открият 2500 нови работни места. Финансовият ресурс на Програмата за развитие на селските райони е разпределен в 20 мерки.
При откриването на агроизложението "БАТА Агро" Тодор Николов от Управителния съвет каза, че на практика изпратената в Брюксел от предишното правителство програма е незаконна, защото нито едно от решенията по нея не са съгласувани в работната група. Всички решения за начина, по който ще се харчат европейски пари за земеделие, са взети по неясни причини от некомпетентни чиновници, каза Николов. Според него предвидените в програмата пари за техника например са толкова малко, че няма да позволят никога българските земеделци да обновят машинния си парк, а голяма част от тракторите и комбайните у нас са стари.
Според бизнеса е задължително в кратки срокове да бъде свикана работната група, за да се разбере каква Програма за селските райони е изпратена в Брюксел и какво може да се промени.

Междувременно стана ясно, че част от браншовите организации са сезирали Брюксел за тези проблеми.

 

Станете почитател на Класа