Икономист недоумява: Българската държава да обясни как ще прави 11 млрд. лева дефицит

Икономист недоумява: Българската държава да обясни как ще прави 11 млрд. лева дефицит
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.10.2022
  • Сподели:

Когато си в криза, може да има дефицит, т.е. може да харчиш малко повече. Но по какъв начин българската държава би обяснила пред външния свят и на гражданите си, че ще прави 11 млрд. лева дефицит, без да се задава някакви сериозна криза за следващата година. Трябва да има война у нас, да почнат да летят ракети над главите ни, за да кажеш, че ще правиш 11 млрд. дефицит следващата година. Това коментира икономистът Лъчезар Богданов в сутрешния блок на БНТ.

 

 

Според него е нужно да се предприемат стъпки по отношение на приходите и разходите, които да свият дефицита.

Специалистът допълни още, че е вероятно Бюджет 2023 да не мине в парламента, ако не се намери консенсус сред депутатите.

По думите на финансиста Любомир Дацов "няма нищо страшно", ако влезем в 2023 г. без бюджет.

Няма страшно да се влезе без бюджет, даже е по-добре да не рискуваме с бюджета по този начин. Политиците не трябва да раздават пари, защото се превърнаха в хора от някоя будка. Политиците трябва само да задават посоката, обясни Дацов.

По думите му е обезпокоителен фактът, че политиците не обсъждат по-задълбочено бюджетния дефицит, а дори го приемат толкова спокойно.

Бюджетът е основен играч в макроикономическите уравнения и това че никой не обсъжда нещо толкова важно като дефицита и той се приема толкова спокойно, говори, че нещо е дълбоко сгрешено в общуването и размишленията на тези хора, отбеляза още Дацов.

Той уточни, че преди да говорим за доходи, от гледна точка на икономиката трябва да се фокусираме преди всичко върху дефицита.

Станете почитател на Класа