Как ще се финансират проекти за устойчива енергия, обсъждат днес на дискусия министри и бизнес

Как ще се финансират проекти за устойчива енергия, обсъждат днес на дискусия министри и бизнес
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.01.2024
  • Сподели:

Министърът на енергетиката Румен Радев ще представи възможностите за инвестиции в пестенето на енергия и ограничаването на въглеродните емисии, съобщи БНР.

Това ще стане на дискусия за финансиране на проекти за устойчива енергия, участие в която ще време и министърът на околната среда и водите Юлиан Попов.

На форума ще се обсъждат и енергийната ефективност на сградния фонд, и условията за енергиен преход.

След приемането на промените в Закона за енергетиката и в Закона за енергията от възобновяеми източници, на преден план излиза актуализацията на Интегрирания национален план в областта на енергетиката и климата (ИНПЕК), от който се очаква да постави конкретните цели за намаляване потреблението на енергия и ограничаване на въглеродните емисии.

В момента се подготвя и промяна на Закона за енергийната ефективност, с която ще се определи структурата, начина на управление и функциониране на Националния декарбонизационен фонд. Това е основният финансов инструмент, от който се очаква да осигури необходимия ресурс за изпълнението на политиките за пестене на енергия и ограничаване на вредните емисии.

Ще бъдат разгледани националните политики за климатична неутралност, перспективите пред сградното обновяване, концепцията за интелигентни сгради и професионалното управление на сградния фонд.

Конференцията се организира от Министерството на енергетиката и Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект, с подкрепата на Коалиция "Да обновим България".

Станете почитател на Класа