До края на юли НЕК е платила едва 53 на сто от тока на производителите

  • В момента къмпанията дължи на производители 1,29 млрд. лева

Националната електрическа компания е платила 53% от тока, който е получила от производителите за първите седем месеца на годината, показва справка, публикувана на сайта на Министерството на икономиката и енергетиката. „Настоящото служебно правителство пое ангажимент към българското общество да представи по обективен начин състоянието на енергийния сектор. На сайта на Министерството на икономиката и енергетиката е публикувана справка за всички плащания на Националната електрическа компания към доставчиците на електроенергия за първите седем месеца на 2014 г. Посочени са началното салдо (на задълженията), плащанията и крайното салдо. Съотношението Плащания / (употреба + начално салдо) показва в какъв обем са извършвани плащания от НЕК към различните доставчици на ел. енергия." пише на страницата на министерството.

От данните става ясно, че през първите седем месеца на годината НЕК е задлъжнявала с все по-големи суми. Така, докато на 1 януари текущите задължения са били 885.8 млн. лева, в края на юли те са стигнали 1.129 млрд. лева, сочи още справката.

Най-много пари НЕК дължи на двете американски централи – Ей и ЕС – ЗС Марица Изток 1 над 288 млн. лева и "Контур Глобал Марица Изток 3" над 216. 4 млн. лева. От компанията са били най-изрядни към ТЕЦ "Марица Изток" 2, получила си 91% от парите, ТЕЦ Бобовдол (90%) и "Брикел" 81%. На Тец Бобов дол НЕК дължи 4,647 млн. лева

На другия полюс са "Монди" Стамболийски, "ЕВН България", "Топлофикация" и Енерго-Про България, получили под 30 на сто от дължимите им плащания от НЕК.

Станете почитател на Класа