Шнекови транспортьори или лентови конвейери - кое да изберете?

Шнекови транспортьори или лентови конвейери - кое да изберете?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.08.2021
  • Сподели:

Ефективният и ефикасен пренос на насипни материали е критичен компонент на всяка производствена линия и често прави разликата между гладка работа с минимален престой и постоянни смущения.

 

 

Тези, които търсят конвейерна система, често са изправени пред следния избор: гумени транспортни летни или шнекови транспортьори. И докато шнековите конвейери предлагат рентабилна опция в много ситуации, те не са подходящи за всички приложения. При избора на най -доброто за съответната работа е важно да се разберат ключовите разлики между тези два вида индустриално оборудване за пренасяне на материали и къде лентовите транспортьори осигуряват по -добра възможност за работа.

 

 

Как работи лентовият конвейер?

 

 

Лентовият транспортьор е изпитано във времето устройство за обработка на материали. Той се е превърнал в стандарт за транспортиране на насипни вещества в и около мини, съоръжения за преработка, пристанища и др. Неговият гъвкав дизайн и много налични конфигурации правят лентовия конвейер адаптивен към безкраен брой настройки, част от причината, поради която използването му стана толкова широко разпространено.

 

 

2ьць

 

 

Традиционните транспортни ленти се изградени от един или повече слоеве материал. Обикновено те имат три слоя: горно покритие, носеща част (каркас) и долно покритие. Има обаче ситуации, при които са необходими повече слоеве в зависимост от специфичните особености на материалите или стоките, които ще бъдат транспортирани посредством конвейерната система. Лентовият конвейер се задвижва от двигател, който осигурява постоянното движение и преноса на материалите от началната до крайната дестинация.

 

 

Ключовите предимства на лентовите транспортьори пред шнековете

 

 

Лентовите конвейери са стандарт за преместване на материали по основателна причина. Те осигуряват значителни ползи при преноса на насипни вещества. Сравнявайки ги с винтови конвейери, най-доброто решение не винаги е видимо от пръв поглед, което кара много купувачи да изберат по-евтиния винтов транспортьор. Често обаче по-късно откриват, че лентов транспортьор е много по-подходящ за конкретната им дейност.

 

 

Ето няколко ситуации в които гумено транспортните ленти са по-добро решение:

 

 

    • Когато разпадането на материала не е желателно
     

Лентовите транспортьори осигуряват нежното боравене с много малко разграждане на материала; веднъж натоварен върху лентата, материалът остава в коритото, с минимално разбъркване между товарене и разтоварване. Това запазва ронливи или чупливи материали непокътнати и гарантира, че материалът или продуктът пристигат на следващата си спирка в точно предвиденото състояние.

 

 

    • За материали със специфична консистенция
     

Лентовите конвейери и винтовите транспортьори са в състояние да боравят с широк спектър от материали. Винтовите транспортьори обаче обикновено не са подходящи за транспортиране на материали, които са дълги и/или жилави, тъй като е вероятно те да се заплитат и да причинят запушвания в резултат на хоризонталното движение на винта. Материалите, които обикновено не се справят добре с винтов транспортьор, включват: дървени стърготини, остатъци от горски продукти и др.

 

 

    • Когато искате да минимизирате разходите на енергия
     

Поради въртящия момент, необходим за придвижване на материалите със сила, винтовите транспортьори изискват повече конски сили в сравнение с лентовите транспортьори, особено ако те ще се експлоатират под наклон.

 

 

    • Когато искате да транспортирате материали на дълги разстояния
     

Може би най -голямото предимство на лентовия транспортьор е, че може да транспортира материал както на къси, така и на дълги разстояния. За сравнение, шнековите транспортьори са ограничени до много по-къси разстояния - обикновено около 30 м максимум.

 

 

Затова е важно да проучите внимателно от какво решение имате нужда за своите производствени процеси. Открийте качествени гумени транспортни ленти и шнекови транспортьори тук!

Станете почитател на Класа