×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 277

ЕК удължи на 18 месеца ликвидната подкрепа за ПИБ

  • За сощия период на банката се забранява да изплаща дивиденти и да придобива предприятия

Европейската комисия разреши днес на България да удължи срока на предоставянето на ликвидна подкрепа за Първа инвестиционна банка (ПИБ) до 28 май 2016 г. Според комисията това отговаря на изискванията за държавна помощ на банките.

Същевременно обаче се поставят редица условия пред финансовата институция. Банката вече е върнала на бюджета 300 млн. лв. от предоставените ѝ 1,2 млрд. лв. През следващите 18 месеца на ПИБ ѝ се забранява да изплаща дивиденти, както и да придобива предприятия и да използва агресивни търговски практики.

В същото време независим експерт ще наблюдава изпълнението на плана за преструктуриране и ще представя редовни доклади на Европейската комисия. „Вярвам, че днешното решение ще доведе до повишаване на общественото доверие в Първа инвестиционна банка. Банката представи солиден план за преструктуриране и списък с ангажименти, чрез които ще се възстанови нейната ликвидност и ще се гарантира жизнеспособността ѝ в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано конкуренцията", обяснява комисарят по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер.

Българската страна отпусна ликвидна подкрепа на ПИБ през юни 2014 г. вследствие на масовото теглене на ликвидност от българските банки през юни 2014 г. Държавата отпусна ликвидна подкрепа на ПИБ под формата на държавен депозит в размер на 1,2 млрд. лева като част от схема за ликвидност, одобрена от ЕК, припомниха от Брюксел.

С плана за преструктуриране на ПИБ ще се гарантира, че банката ще продължи да бъде жизнеспособна в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано конкуренцията на вътрешния пазар.

Станете почитател на Класа