Д-р Румяна Тодорова остава директор на НЗОК

Досегашният шеф на НЗОК д-р Румяна Тодорова остава на поста си. Това стана ясно вчера, след като Тодорова спечели конкурса в надпревара с още трима кандидати, съобщи сайтът zdrave.net.
От пресцентъра на НЗОК обясниха за „Класа“, че комисията по избора има право да мисли над решението си още три дни. Конкурсът за директорския пост включва писмена разработка за развитието на НЗОК и събеседване. Останалите трима кандидати за поста бяха изпълнителният директор на "Търговска лига" Тони Веков, бившият директор на касата от 2003 г. д-р Димитър Петров и ексначалникът на отдел "Лекарства и медицинска експертиза" в НЗОК Галя Кондева. В момента тя е мениджър на лаборатория и консултант по граждански договори, а д-р Петров – консултант на свободна практика.
Най-висока оценка за стратегията си е получила досегашната директорка на здравната каса д-р Тодорова – 5,50. Д-р Кондева е оценена с 5,00, Веков, – с 4,75, а д-р Петров – с 4,00.
Тодорова все още не е дала публичност на вижданията си за бъдещето на касата, но стратегиите на отпадналите от конкурса станаха публични. В писмената си разработка д-р Кондева е посочила необходимостта от развитие на политиката за стимулиране на работата на джипитата в неблагоприятни условия и предлага изпреварващо нарастване на финансовия ресурс. Друго нейно предложение е да се намери законодателно решение на нарастването на здравните вноски за децата, пенсионерите и безработните, които се осигуряват от държавния бюджет. Тони Веков е предложил да се увеличи финансирането на профилактиката и лечението на хроничните заболявания. Намаление на разходите за скъпата болнична помощ е другото му предложение. Д-р Димитър Петров е написал в разработката си, че липсват достоверни данни за изпълнението на приходите и за разходите през настоящата година на касата и едва след като се запознае с фактите, би могъл да предложи адекватни мерки. Още преди да обявят резултатите, той каза, че ще обжалва оценката си. Според него съставът на комисията е от хора, които скоро са назначени в управителния и контролния съвет на НЗОК и "кандидатите са по компетентни от тях".

Станете почитател на Класа