Приравняват здравните плащания с данъчните

„Класа“

Здравноосигурителните плащания ще бъдат приравнени с данъчните. Това каза министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев пред лекари в Силистренско в неделя вечерта, предаде БТА. “За мен основната цел на промените в Закона за здравното осигуряване е да се създадат законодателно условия, в които здравните вноски да се плащат както от всички граждани, така и от държавата чрез съответните трансфери”, съобщи Нанев, цитиран от агенцията.
Той изтъкна необходимостта от допълнително здравно осигуряване и разви идеята за здравноосигурителни фондове, които да отговарят на определени условия. Според министъра частните фондове могат да започнат да работят не по-рано от 2011 г. Обмисля се вариант още от следващата година да се въведе доплащане. Според Нанев това е “такса самоучастие”. Той заяви, че има проучване, което показва, че пациентите са с нагласа да приемат такава такса, стига тя да е регламентирана.
Министър Нанев посочи и необходимостта от въвеждането на методика за ценообразуване. Във връзка с преструктурирането на болниците той каза още, че се обсъжда идея по международен проект за създаване на “областен болничен консорциум” - областта да прецени на регионално ниво какво да запази на базата на определени стандарти. Ще се имат предвид качеството на кадрите, обезпечеността с техника, ще се прецени и какъв поток от пациенти е имало едно лечебно заведение.
Същевременно Извънредният отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз (БЛС), който се проведе на 16, 17 и 18 октомври в Равда, излезе с решение по предложените от правителството промени в Закона за здравното осигуряване. В него се казва: „След обсъждане на законопроекта за изменение на Закона за здравното осигуряване съборът реши в разработването на проекта да участва експертна група към БЛС. Създаването на изпълнителна агенция „Медицински одит” е в разрез със саморегулацията на съсловната организация и мултиплицира съществуващите към момента контролни функции. Експертен капацитет за оценка на качеството на здравните услуги има единствено в БЛС. Изваждането на глава „Контрол и санкции” от НРД и заместването с административно-процесуален контрол ще доведе до тежки финансови санкции и невъзможност за оспорването им по съдебен ред”, се казва в решението. „Очакваме от новото управляващо мнозинство да приеме БЛС като партньор в подготвяните промени съгласно подписания предизборен меморандум“, се казва още в документа. Решението ще бъде изпратено до премиера Бойко Борисов, до финансовия министър Симеон Дянков, до здравния министър д-р Божидар Нанев и до д-р Лъчезар Иванов, зам.-председател на НС и шеф на парламентарната здравна комисия.
БЛС избра за свой председател д-р Цветан Райчинов.




Д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз: Ако не постигнем съгласие, ще има протести

- Г-н Райчинов, някои от лекарите в съюза поискаха изтегляне на Закона за здравното осигуряване и неговото преразглеждане. Министър Дянков обаче не смята да отстъпи от своите позиции. За какво ще се борите?
- Министър Дянков каза, че законът няма да бъде изтеглен, но потвърди намеренията си, че е готов ежедневно да разговаряме и да стиковаме позициите си, за да стигнем до един консенсус при промените в този закон. Това ни дава шанс да постигнем разбирателство по повечето от въпросите. Донякъде разбирам защо той не иска да го изтегли, защото желае реформите да се случват бързо. Така че, ако не постигнем до това време съгласие по повечето въпроси, които да се приемат с консенсус и взаимно разбиране, няма да имаме изход и ще трябва да намерим някаква форма на протест.

- Какви са приоритетите ви като председател на Българския лекарски съюз?

- Първо, трябва да отстоим своите позиции като съюз в законодателните промени, които се подготвят в момента, и ще направя всичко възможно с подкрепата на лекарите в страната да запазим своите позиции, място си и правото да договаряме нашия труд. Не сме съгласни някой друг да определя тези неща вместо нас.

- Във вашата платформа изразихте готовност да се развиете като камара. Защо?
- Да, лекарският съюз трябва да се развие функционално и административно като лекарска камара. Най-точно казано, да има децентрализация на съюза. В момента се избират ръководни органи и активността на колегите спира дотук. Затова БЛС трябва да се развие така, че всеки да участва в процесите. Надявам се да го постигнем до година и половина.

Интервюто взе Соня Стамболийска

Станете почитател на Класа