Бюджетната комисия одобри на първо четене ново удължаване на бюджета от 2022

Бюджетната комисия одобри на първо четене ново удължаване на бюджета от 2022
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.06.2023
  • Сподели:

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие в четвъртък ново удължаване на закона за бюджета за 2022 година.

 

Срокът на удължения бюджет изтича на 10 юни и ако не се приеме ново удължаване на бюджета за 2022 година или нов бюджет за 2023 година, ще има проблеми с редица плащания. Това каза служебната министърка на финансите Росица Велкова.

Към края на май дефицитът по Консолидираната фискална програма е 1,2 млрд. лева или 0,6 % от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП).

"Към края на май дефицитът е 1,2 млрд. лева и няма място за страх, че дефицитът ще стане 12 млрд. лева до края на годината, каза Мартин Димитров, народен представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). "Към момента дефицитът отива към 4 процента и със сериозен бюджет може да падне под 3 процента".

По думите на Велкова фискалният резерв е 10,1 млрд. лева, като малка част от парите от резерва могат да се ползват за плащания. Велкова каза, че предстоят плащания от 4,1 млрд. лева по проекти по оперативни програми на ЕС, както и 1,3 млрд. лева по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Законопроектът на Министерскя съвет предвижда първо да се погасяват вноските по обслужване на държавния дълг и към ЕС. След това да се предоставят трансферите за съдебната власт, социалноосигурителните фондове (включително за пенсии), общините, сметките за средства от ЕС за Националния фонд и Държавен фонд "Земеделие", БТА, БНТ и БНР. На трето място са лимитите за плащания на бюджетните организации.

Поредното удължаване на бюджета за 2022 г. идва, след като на предсрочните избори през октомври парламентарно представените партии не успяха да сформират редовен кабинет, който да приеме нов бюджет за 2023 г. След това се проведоха избори на 2 април, като оттогава партиите все още преговарят за съставяне на правителство.

В края на април правителството предложи проектобюджет за 2023 г., в който беше заложен рекорден за последните години дефицит от близо 12 млрд. лв. или 6,4 % от брутния вътрешен продукт (БВП). Двете най-големи формации в парламента ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната - Демократична България“ казаха, че ще отхвърлят всички предложения за бюджет, в който е заложен дефицит от повече от 3% от БВП.

Запазването на дефицит до 3% е едно от условията, които София трябва да изпълни, за да бъде приета в еврозоната.

Станете почитател на Класа