Всяка пета кола на пътя е без "Гражданска отговорност"

Люси Емилова

Около 20% от регистрираните автомобили, които се движат в България, нямат необходимата сключена застраховка “Гражданска отговорност”. Това съобщи Емил Атанасов, заместник-председател на КФН и ръководител на управление „Застрахователен надзор”, по време на на конференцията „Отговорни към себе си, отговорни към останалите”. Той обясни, че към момента едва около 81% от моторните превозни средства имат такава полица. Атанасов коментира, че високият процент на несключени застраховки е притеснителен и може да предизвика санкции от страна на Европейската комисия, защото по нейно предписание е допустимо 10% да нямат “Гражданска отговорност”.
По думите му с големия брой незастраховани автомобили се увеличава рискът за системата. Той обясни, че се обсъжда предложение за използване на системата за видеонаблюдение на КАТ за проследяване на автомобилите, които са в движение и нямат застраховка.
Според Атанасов въпреки кризата броят на хората, които не плащат своята застраховка, не се е и няма да се увеличи. По думите му при процеса на пререгистрация сме станали свидетели на изключително висок обхват, но след това нивата никога не са били толкова големи.
“Цената на полицата, която предлагат някои от дружествата, е неадекватна на реално поетите рискове и това е сериозен проблем, който трябва да се разреши”, посочи Атанасов. Според него средната годишна цена за едно МПС в края на годината ще бъде 164 лв., а в периоди като сегашния се стига до необосновано намаляване на застраховката. По думите му по време на най-активния период на сключването на застраховка, който е последните месеци на всяка година и първите месеци на следващата, се създават сериозни дисбаланси в сектора.
Като основен проблем Атанасов отчете недостатъчно точната информация за застрахованите автомобили, както и забавеното отчитане на полиците. Той съобщи, че около 30% от всички сключени договори се отчитат със закъснения. Според него заради липсата на единна база данни, с която да се проследяват транспортните произшествия на един автомобил, все още не може да бъде въведена системата “бонус-малус”, при която стойността на застраховката се определя от това, какви и колко са нарушенията на даден шофьор.
Атанасов обясни, че очаква цената на “Гражданска отговорност” да се повиши, но КФН не може да влияе на компаниите. Основният проблем е стабилността на системата и защитата на интересите на потребителите. Вече повече от две години фирмите регистрират загуби и това създава рискове. Само за 2008 г. загубите са 100 млн. лв.
Според Румен Георгиев, управител на застрахователно дружество „Армеец”, полиците ще поскъпнат, но плавно и от 2010 г. Той обясни, че очаква минималната застраховка за най-ниския клас автомобили да достигне 200 лв. Около 20-30% е ръстът сумарно за пазара за тази година по ГО, посочи Георгиев. Той заяви, че средната премия е доста увеличена.
По време на конференцията главният инспектор Стойчо Константинов от Главна дирекция „Охранителна полиция" съобщи последните данни за пътнотранспортните произшествия (ПТП). От началото на годината до 30 септември са регистрирани 5325 тежки инцидента, при които са загинали 665 души, а ранените са 6547 души. Добрата новина е, че в сравнение със същия период на 2008 г. ПТП са намалели с 695, загиналите са със 100 по-малко, а ранените - с 960 души по-малко. От загиналите през тази година 47,8% са водачи, 31% са пътници и 21% са пешеходци.

Станете почитател на Класа