Договорени са 58% от средствата по Шенген

Надежда Бочева

България е договорила над 58% от парите по Шенген, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, който заедно с транспортния му колега Александър Цветков провери столичния аеропорт.
Въпреки това изоставаме с процедурите. Затова заедно с Румъния искаме Европейската комисия да ни даде отсрочка от 4 месеца за сключването на договорите, поясни Цветанов. Крайният срок за контрактите засега изтича в края на годината, а до декември 2010 г. трябва да бъдат приключени всички дейности по външните ни граници. Едва през декември ще стане ясно дали ще получим отсрочка, но според вътрешния министър изгледите са добри. Ако това стане, договори ще се сключват до април 2010 г.
ЕК осигури на България 161 млн. евро за присъединяване към безвизовото пространство. Ако не усвоим средствата, България ще трябва да финансира от бюджета си закупуването на хеликоптери и дейностите по границите.
Според транспортния министър Александър Цветков летищата в София, Пловдив, Бургас и Варна вече отговарят на изискванията по Шенген. Столичният аеропорт е поставил прегради на двата си терминала, за да раздели пътниците, които идват от зони „Шенген“ и „Не-Шенген“. За бежанците или недопуснатите в страната са подготвени стаи за задържане, обзаведени с минимални удобства и под постоянно видеонаблюдение. Общо 290 000 лв. струват тези дейности на летището. Така е наваксано изоставането от година и половина, което бе установено с проверка през септември. От 19 до 21 ноември ЕК ще провери подготовката на въздушните ни граници.


British Airways обяви най-ниската си тарифа от София до Лондон

От 18 ноември 2009 г. British Airways обявява най-ниската си тарифа досега от София до Лондон – само 30 евро за еднопосочен билет и 60 евро за билет отиване и връщане без таксите, съобщи expert.bg. Цените с включени всички такси са съответно 74 евро за еднопосочен билет и 162 евро за билет отиване и връщане.

Станете почитател на Класа