Народното събрание забрани рекламата на хазарт в медиите

Народното събрание забрани рекламата на хазарт в медиите
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.05.2024
  • Сподели:

Хазартните реклами в медиите, включително телевизии, новинарски сайтове и печатни медии, се забраняват. Това решиха депутатите на второ четене с промени в закона са хазарта.

 

 

 

Забраната беше предложена преди дни от Теменужка Петкова от ГЕРБ и шефа на бюджетната комисията Йордан Цонев от ДПС. Сега приетият закон влиза в сила 3 дни след обнародването си. Предложението беше прието със 198 гласа "за", нито един "против" и нито един "въздържал се".

Ограничаването на хазартните реклами прилича повече на предизборна маневра, отколкото на качествена регулация

Заседанието започна с декларации - своеобразни равносметки за работата на НС, от името на парламентарно представените партии.

С облекчение казваме "сбогом" на 49-ия фалшив парламент и се надяваме в 50-ия истината да победи, защото силата е в истината, заяви Станислав Балабанов от ИТН от парламентарната трибуна.

"Толкова много скандали, толкова много лъжи, нелепи закони, които трябва да бъдат променени, коалиция, която беше наречена некоалиция, сглобка, която основно породи отвращение и най-вече ненужната промяна на Конституцията, която в момента оставя в унизително положение всички институции на България", коментира Балабанов.

"Абсолютното доказателство за всичко, което говоря, е последният скандал, който излезе в медиите, свързан с бившия министър-председател и настоящ депутат от ПП-ДБ Кирил Петков, бившият депутат от ПП-ДБ Лена Бориславова и бившият председател на НС и настоящ депутат от ПП-ДБ Никола Минчев", посочи Балабанов. Оказа се, че тези хора са обвинени във фалшификация, има производство по този въпрос и може би скоро ще излезе с решение да им повдигне обвинение, добави той.

Това е поредният пример, че всичко, до което са се докоснали "Продължаваме промяната-Демократична България", откакто са в политиката, всъщност е фалшиво, смята Станислав Балабанов. "Фалшив беше документът, с който Кирил Петков твърдеше, че вече не е канадски гражданин. Фалшиви бяха обещанията им за промяна и предизборните им твърдения, че никога няма да направят нищо общо с ГЕРБ и ДПС", коментира той. Според него фалшиви са били и ежедневните им обещания за правосъдна реформа. "Единственото истинско нещо беше мазното турско кафе в скута на Пеевски", заяви Балабанов.

Най-виновни в тази ситуация са ГЕРБ-СДС, които девет месеца ги подкрепяха, смята депутатът от ИТН. "Колеги от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, вие сте едно и също, вие сте двете страни на една и съща монета, след изборите вероятно отново ще се прегърнете и целунете уста в уста, отново ще се ожените и ще кумува ДПС", коментира още Балабанов, цитиран от БТА.

Борбата с паралелната държава и нейното пречупване могат да гарантират на България просперитет, а на българските граждани по-добър живот. Ние от БСП ще се борим за това, заяви и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

В началото на декларацията лидерът на левицата заяви, че приключва морално и институционално най-вредният парламент в последните десет години.

По думите ѝ той е морално и институционално вреден и ще остави тежки последици в обществените и политическите отношения на България. "Морално вреден, защото промяната се прегърна със статуквото, защото надеждите на стотици хиляди българи бяха опропастени и излъгани. Получи си "мафиотизирана промяна", добави Нинова. Според нея резултатът от тези десетина месеца е изпиране на корупцията, на статуквото, легализиране на кражбите и на лобизма и поставяне на паралелната държава на първия ред в най-висшата институция на България - Народното събрание. Това е резултатът. Но има и още по-тежък- отблъскване на българските граждани от политиката, отхвърлянето на политическата власт, презирането на собствените ни институции. Това ще има тежки дългосрочни последици върху българския политически и обществен живот, заяви Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП аргументира и оценката, че това е "институционално вреден парламент" и визира посегателството, по думите ѝ, на основни начала в българската Конституция. Промените в Конституцията отнеха българския национален суверенитет, като допуснаха хора с двойно гражданство да управляват държавата, добави тя.

Ние през цялото време бяхме дистанцирани и от начина на правене на политика и от съдържанието на законите, които се приемаха. Приемахте лобистки закони по съдържание с най-ниска форма на законодателна култура, коментира Нинова и визира законодателния процес на две четения в едно заседание и приемането на поправки след поправки. Последиците от това са объркан обществен живот, объркани икономически субекти, объркан малък и среден бизнес, несигурност и нестабилност на всяко семейство и на всеки човек, заключи тя.

Този фарс, наречен 49-о Народно събрание, трябва да бъде възможно най-бързо пратен в историята, заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в декларация от парламентарната трибуна.

Той отбеляза, че има традиция в последния работен ден на парламента преди неговото разпускане да се правят заключителни декларации, само че сега се намираме в ненормална ситуация заради промените в Конституцията от миналата година. Костадинов посочи, че с приетите изменения в основния закон на практика Народното събрание продължава да действа абсурдно дори и след провеждането на изборите за ново Народно събрание.

Този фарс трябва да приключи, заяви лидерът на "Възраждане". "Дори парламентарната ни дейност през по-голямата част от тези 12 месеца от последните избори насам на практика предизвикваше само и единствено отвращение у българските граждани, защото огромната част от законите, които бяха приети, бяха в интерес на чужди държави заради поредните евродирективи и само и единствено в полза на определени частни и лобистки интереси", заяви той. Според него законите, които можем да кажем, че защитават интересите на българските граждани и данъкоплатци, се броят на пръстите на двете ръце. Ето защо- колкото по-скоро този парламент бъде пратен в историята, толкова по-добре, добави Костадинов.

Лошото е, че не можем да го пратим в историята още днес, коментира той. Лидерът на "Възраждане" изрази опасения, че по време на кампанията някоя от партиите може да реши да свика извънредно заседание на парламента. "Затова единственото, на което можем да се надяваме, е този фарс, продължил вече повече от 12 месеца, наречен 49-о Народно събрание, този позор за българския парламентаризъм, този позор за българската държавност да бъде възможно най-бързо пратен в историята или по-скоро на боклука на историята, където му е мястото", коментира Костадинов, цитиран от БТА.

От името на ГЕРБ-СДС Тома Биков заяви, че се надява, че българските граждани ще дадат много ясен знак в посока на нормализация на страната, защото "това, в което живеем всички ние като граждани през последните три години, не е нормално". 

Биков изрази надежда, че след изборите българският политически живот ще се върне към правилата на демократичната политика и ще спре да експериментира неуспешно. Той отбеляза, че в демократичния свят управлението се доминира от тези, които са спечелили най-високо обществено доверие. а не от онези, които по-гръмогласно казват, че са прави.

"Обобщението на този парламент може да бъде и обобщение на политическата ситуация от последните три години. Този парламент, подобно на предишните няколко, приключва мандата си предсрочно. Прави го по сходен начин - с хули, с обиди, но за съжаление без убедителни резултати", заяви Тома Биков. По думите му основният извод може би е, че "производството" на хули, обиди и заклеймявания не води до конкретни резултати нито в политически, нито в икономически, нито в обществен план.

По отношение на изборите Биков посочи, че от ГЕРБ ще се въздържат да участват в конфронтация по отношение на "наши опоненти, партньори и опоненти-партньори". Той посочи, че ГЕРБ ще водят позитивна кампания, добавя БТА.

По думите му става все по-ясно, че анти-ГЕРБ идеологията може да действа за кратко време и сред определен кръг хора, но тя не може да бъде основание за дългосрочно съществуване на една или друга политическа сила.

 

 

 

 

Източници: "24 часа", "Труд", dnes.dir.bg

Станете почитател на Класа