Цветанов: МВР може да се откаже от следенето в интернет

МВР може да се откаже от следенето в интернет чрез директна връзка с интерфейс, ако се намери вариант, в който доставчиците на интернет и мобилните оператори да изпращат информация до полицията до 2 часа след като тя е поискана. Това заяви вчера министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в сутрешния блок на БНТ, след като приетите на първо четене промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) определиха МВР да получи пряк достъп до размяната на информация в интернет. „Трябва ни гаранция, че правоохранителната система ще разполага с информацията в реално време, за да може да разкриваме престъпленията по гореща следа“, каза вътрешният министър. Той предложи да се направи така, че след взето съдийско разрешение, ако операторите не предадат информация на МВР, да бъдат глобени със 100 хиляди лева, а при повторно нарушение – с 500 хиляди. „След това да се отнема лицензът“, добави министърът. Той заяви, че в момента има престъпления, при които МВР все още не е получило информация от мобилните оператори. „Например с убийството на тийнейджър в Ямбол. Имаше 3 месеца, в които не беше получена разпечатката от мобилния оператор. Същото стана и в случай със заливане с киселина“, каза Цветан Цветанов. „Въпрос на законодателя е дали ще приеме промените в закона. Но за нас е важен бързият контрол. Когато стане едно престъпление, вие изисквате да го разкрием, нали? А ние трябва да се молим на мобилния оператор да ни даде максимално бързо информация. Аз не искам държавата да се превръща в някакъв субект, който да се моли, за да си свърши своята работа“, каза още в студиото на БНТ Цветанов.
Министърът заяви, че за 20 години преход организираната престъпност е била донякъде толерирана от политическата класа. „И самите законодателни промени, които бяха правени, никога не водеха дотам да имаме ефективна борба срещу организираната престъпност“, коментира Цветанов. Той добави, че в момента МВР има изцяло нов подход в работата срещу организираната престъпност.
Вътрешният министър се оплака от липсата на достатъчно служители в Столична дирекция на вътрешните работи. „В СДВР има общо 800 вакантни места, а наличният кадрови ресурс е максимално мобилизиран да се справи с работата“, каза Цветанов. Той заяви, че няма никакъв сблъсък между него и Бойко Борисов за лидерското място на партията. Цветанов каза, че Борисов ще стане официално лидер на партията на предстоящия конгрес на ГЕРБ на 10 януари. „Няма такова нещо като „лобито на Борисов“ и „лобито на Цветанов“, добави вътрешният министър.
Като най-важна цел пред МВР Цветанов определи „да бъде приведен в известност криминалният контингент“. „Това означава да се знае кои са хората, къде са и постоянно да усещат държавата”, поясни министърът на вътрешните работи.



Фидосова: Предстоят промени в НК и НПК

През тази парламентарна сесия предстои второ четене на промените в Наказателния кодекс, което ще отнеме около две-три седмици, а после депутатите ще продължават и с поправките в НПК, които предвиждат завишаване на наказанията. Това каза вчера председателят на правната комисия в парламента Искра Фидосова. Тя добави, че на първо четене ще бъде разгледан и изцяло новият закон за потребителските кредити. Фидосова допълни, че депутатите ще продължават да разискват промените в Закона за радио и телевизия, както и законопроекта, чрез който ще се облекчат лицензионните режими.

Станете почитател на Класа