Защо се изселваме в чужбина

200 хиляди българи искат да напуснат страната ни, при това без да посочват някаква особена причина, сочи проучване на БАН, което бе обявено вчера.
Въпреки че вече от доста време сме страна - членка на ЕС, нашите сънародници, за които емиграцията се превръща в основна цел, продължават да нарастват като бройка. И не ги спират нито ограниченията за работа на българи, нито новата среда, нито чуждият език.
Именно емигрантите заедно с лошите демографски показатели, като ниската раждаемост и високата смъртност, са една от основните причини българската нация вече повече от 20 години постоянно да се топи. Този факт е още по-тревожен и заради това, че щастието си в чужбина търсят основно трудоспособни млади българи, които са в състояние да създават блага. И ги създават, но не у нас.
Причините за тази нерадостна ситуация са комплексни. И макар че за нея не може да бъде обвинен конкретно нито един политик или правителство, все пак всички управници от годините на прехода носят вина за това. И децата знаят, че хората емигрират заради лошите икономически условия у нас, заради ниските заплати, заради корупцията, която отчайва честните бизнесмени, заради лошото здравеопазване, с няколко думи – заради трудните условия на живот. А за тях вина носят всички политици.
Хората вече не вярват на красиви обещания за бъдещето, те искат да живеят сега. И докато не могат да живеят нормално у нас, ще го правят в чужбина.

Станете почитател на Класа