Отново черен ден за България

8 души загинаха на автомагистрала „Тракия“ при поредния трагичен инцидент с автобус у нас. Тежки катастрофи с много жертви стават навсякъде, но в нашата страна по традиция те са съпроводени с куп нередности, пропуски и съмнения.
Вчера стана ясно например, че автобусът, с който стана трагедията, не е нов, а и ситуацията с лиценза за превоз на пътници на транспортната фирма не е много ясна. Разследването тепърва ще доказва каква е причината за катастрофата, но е факт, че след толкова много инциденти у нас хората с основание започнаха да мислят, че в цялата ни транспортна система има нещо сбъркано.
Най-тъжното е, че на гърба на толкова много почернени семейства сега отново ще започнат дебати за „изкореняване“ на проблема. А истината е много проста и се крие само в две думи – строг контрол. Важно е виновниците за подобни тежки катастрофи да бъдат санкционирани строго според закона, но още по-важна е превенцията. Защото 15-те или дори 20-те години затвор за провинилия се служител няма да върнат нито убитите, нито ще гарантират спокойствие и сигурност за тези, които тръгват на път.
Най-лесно е да накажем шофьора и собственика на фирмата, но всъщност първопричината за подобни трагедии се крие и в автомобилната администрация, и в пропуските, които имаме в закона. Депутатите ни също трябва да разберат, че когато става въпрос за пътнически превози най-важното е сигурността на хората, а не цветистите и взаимни обвинения в лобизъм. Защото трагедиите се случват, но дълг на цялото ни общество е да направи всичко възможно в бъдеще те да бъдат възможно най-малко.

Станете почитател на Класа