Няма монопол – няма опашка

България е на 16 място в света по изчакване на опашки. Нашенецът чака средно по 4,5 минути за да стигне до заветното гише или щанд. Любопитство будят най-вече „отличниците“ по дълги опашки. Това са именно държавните пощи и железници. Като представители на най-нереформираните сектори БДЖ и „Български пощи“ продължават да живеят 30 години назад в миналото. Тогава удобството на клиента беше поставено на заден план за сметка на удобството на служителите.
На другия полюс са други сектори като например, търговията. Чакането на опашка в магазин може да доведе единствено до това, че клиентът следващия път ще отиде в съседната търговска верига, където има повече каси, а времето на опашката е минимално.
Така че дали ще се изкачим в класацията или не зависи непряко от реформирането на секторите, където все още живее монополът под една или друга форма. А седенето на опашки, предимно в работно време, не помага нито на служителите, нито на работодателите. Особено в страната с най-ниска производителност на труда в ЕС.

Станете почитател на Класа