Министърът на културата да погледне към музеите

Месечната заплата на реставраторите специалисти у нас не надхвърля мизерните 450 лв. Тази информация стана достояние на обществеността в навечерието на празника на Нощта на музеите. Излиза, че нашите топреставратори вземат за прецизната си и отговорна работа не повече от 225 евро, докато колегите им в Испания, например, стигат до 5 бона месечно.
Парадоксът е скандален! Нима щяхме да се наслаждаваме на уникалните портрети в Боянската църква, ако не бяха реставраторите? Нима щяхме да се гордеем с безценните археологически находки, открити в българските земи, ако до тях не се бе докоснала реставраторска ръка? Години наред те се жалват, че за труда им няма адекватно възнаграждение, пишат писма до институциите, срещат се с високопоставени чиновници от сферата на културата. И получават единствено празни обещания. Свидетели сме на нееднократно повишение на заплатите в културните институти – театри, опери, филхармонии. На жестове на внимание към творците по повод 24 май, но сред отличените няма реставратори!
Крайно време е министър Стефан Данаилов да смени аршина. И преди да се похвали с поредното археологическо откритие или златно съкровище, да се отблагодари по подобаващ начин на специалистите, които реставрират културни ценности. Защото те не са по-маловажни творци, да кажем, от театралите.

Станете почитател на Класа