Яворов и Гоце Делчев не биха си говорили с преводач

Това, което не може, е да пренапише историята. Може да я чете, тълкува, обсъжда, но не може

да си измисли нова история.

 

 

"Националността, както добре знаем, е въпрос на самоопределение. Така правим и преброяването, сами си казваме какви се чувстваме, ако някой иска, може да се запише всякакъв", това пише на профила си във Фейсбук генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

 

Той коментира натрупаното напоследък напрежение между България и Северна Македония.

Ето какво пише още Емил Кошлуков:

 

Това, което не може, е да пренапише историята. Може да я чете, тълкува, обсъжда, но не може да си измисли нова история. То затова ѝ викаме история, щото не е новост, вече се е случила. От името на БНТ ще изпратя писмо до МРТ, с което да предложим на колегите в обществената телевизия в Скопие взаимно сътрудничество. Вярвам, че това е нашата роля да допринесем за разбирателството чрез общи продукции, чрез съвместни предавания и връзки между нас. Омразата може да спре единствено, ако се опознаем по-добре.

 

Историците ще обсъждат историята, политиците ще правят политиката, но ние може да им помогнем значително. Ще бъде трудно и за нас, и за македонците да преодолеем стереотипи и натрупани предубеждения. Но ако решим да снимаме филм за Яворов и Гоце Делчев, няма как да си говорят с преводач, нали така? Трябва да намерим път за излизане от тази ситуация."

Станете почитател на Класа