Прав е този лекар: на маймуни ни направиха

Прав е този лекар: на маймуни ни направиха
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.03.2021
  • Сподели:

Лъсна цялата прелест на прехваления български модел за борба срещу коронавируса. Вече близо два месеца се движим обратно на здравия разум и елементарната логика. Прав е този лекар, който каза:

"На маймуни ни направиха".

 

 

 

Коментар от Ясен Бояджиев:

 

„На маймуни ни направиха.” Не знам какъв е произходът на тази фраза, но тя като че ли се утвърди трайно в езика при най-различни житейски ситуации. Във всеки случай изглежда универсално приложима към кажи-речи всичко, свързано с управлението на държавата.

Накрая, както помним, за капак на всичко се намеси премиерът, който явно се възприема и като главен имунолог на републиката, и забрани масовата ваксинация до второ нареждане.

Хаосът с ваксините

 

Миналата седмица от телевизионния екран я произнесе общопрактикуващ лекар от София - за да опише ситуацията, в която се намират колегите му покрай ваксинацията. И как с пускането на новата електронна система за записване, вместо да изчезне, хаосът се задълбочи още повече. Общопрактикуващите лекари са подложени на изнурително, унизително и безплодно чакане за ваксини. Редихме се на опашки на студа и снега, като едно време за банани, в момента колегите искат да се откажат, но искам да ги призова да не го правят, защото сме поели отговорност към нашите пациенти, каза лекарят.

 

Медици в защитно облекло

 

Основните потърпевши от тази гавра са именно пациентите. И то най-уязвимите - „хора с придружаващи заболявания и по-възрастни, точно тези, които пълнят болниците и трябва да бъдат ваксинирани приоритетно”. Те са се записали при личните си лекари още през януари, но сега за тях ваксини няма.

 

Не е за завиждане обаче и положението и на другите, записали се в новата електронна система. Тя може би щеше да е много полезна, ако беше пусната навреме, още преди началото на кампанията. А сега стана източник на куп недоразумения. Като невъзможния „избор на ваксина” например, който обезсмисля цялото упражнение. Като онзи софийски ДКЦ, който няма имунизационен център, но пък фигурира в електронната платформа и събира пациенти за имунизация. Или като варненския ДКЦ, в който организацията вървяла много стройно, докато не се оказало, че в новата система всичките им часове за ваксинация са дублирани.

 

Хаосът с мерките

 

„На маймуни ни направиха” и с т.нар. противоепидемични мерки. Те бяха объркани, закъснели и непоследователни и миналата година, но през тази лъсна цялата прелест на прехваления „български модел” за борба срещу вируса. На практика вече близо два месеца се движим обратно на здравия разум и елементарната логика. През януари, когато на хоризонта вече ясно се виждаше задаващата се трета вълна, тласкана от новия вариант на вируса, бяха отворени училищата и както можеше да се очаква, бройките тръгнаха нагоре. През това време ни успокояваха, че „нарастването е постепенно” и непрекъснато повтаряха, че „мерките у нас са най-правилни”, „най-либерални”, че „ситуацията е под контрол” и „българите не усещат, че има пандемия”. Така отвориха и фитнесите и моловете. Числата нараснаха още по-застрашително, което обаче не попречи да бъдат отворени ресторантите (както беше наредил разбиращият от всичко премиер), кафенетата, игралните зали, казината и какво ли не още, така че не остана почти нищо затворено.

 

Дни по-късно, когато нарастването вече не беше постепенно и ситуацията излезе от контрол, те се плеснаха по челото и откриха онова, което всички отдавна знаеха и очакваха. „В третата вълна сме, не знам кой внушава на хората, че всичко е преминало”, завайка се всезнаещият премиер, който седмици наред внушаваше точно това. И мерките тръгнаха наобратно. Но пак половинчато и непоследователно - спряха плановия прием в болниците например, но оставиха ресторантите отворени. Или: днес затварят театъра във Варна и фитнесите в Благоевград, утре пак ги отварят.

 

Българският модел

 

Навсякъде в сериозните държави въвеждането или отменянето на едни или други ограничения е предвидимо и последователно, съобразено с ясни количествени критерии. Тук няма нищо такова - критериите се менят, когато и както дойде. „Българският модел” за борба срещу вируса, „най-добрият в света”, се крепи върху постоянно лашкащата се в различни посоки основа на импровизацията.

 

И все пак - от какво зависи тази импровизация? „За нас, като лекари, науката е верую”, казва министърът на здравеопазването. Но явно науката не е решаваща, щом, както казва пак той: "Не сме готови за нов локдаун не защото е медицински неоправдано, а защото хората не са готови". Но мнението на хората също едва ли е решаващо, защото хората са различни и мнения има колкото щеш. А и тогава защо ни е управление - щяхме да решаваме с гласуване.

 

"Не се страхувам от мерките, нито се страхувам от тяхното налагане. Ако се наложи, ще го направим. Кога ще го направим - не знам. Ако трябва да го направим - ще го направим", каза министърът. И това, макар и недоизказано, е най-ясното му и откровено обяснение. „Българският модел” е каквото нареди всезнаещият началник, който разбира от всичко и лично се разпорежда за всичко. Само от него зависи кога и дали нещо се „налага” и „трябва”.

 

И така: „на маймуни ни направиха”…

 

Станете почитател на Класа