Виж Турция, сещай се какво ще стане в България

Виж Турция, сещай се какво ще стане в България
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.04.2024
  • Сподели:

Реджеп Ердоган, който владееше Турция от 20 години, загуби местните избори. Неговата Партия на справедливостта и развитието (AK Parti) има 16,3 млн. гласа, с един милион по-малко от Републиканската народна партия – CHP.

 

 

 

Победата не е само в полза на социалдемократите кемалисти. Почти изцяло жълтата карта на Турция придоби много цветове на тези местни избори. При този резултат е много вероятно да се стигне до извънредни парламентарни избори в Турция.

Подобен процес започна и в България на последните местни избори – синият цвят на ГЕРБ, който владееше цялата страна, започна да отстъпва в по-големите градове. София падна, подобно на Истанбул, където представител на опозицията стана кмет на миналите и запази поста си на сегашните избори. След като от 2004 до 2019 г. градът беше неизменно управляван от партията на Ердоган.

Загубата на Борисов е неизбежна. Сега той дължи първото си място на последните избори на това, че анти-ГЕРБ гласовете са пръснати в няколко враждуващи помежду си партии.

 

 

Карта на Турция с резултатите от местните избори 2024 г. Жълтия цвят на партията на Ердоган владееше почти цяла Турция, подобно на партията на Борисов в България. И този монопол се пропука в България, а в Турция вече става дума за сериозен отлив на гласоподаватели. Легенда за цветовете и партиите – в статията.

 

Подобно е и в Турция. И там политическата картина бързо се променя – повечето партии са основани в последните години. Само победителят на последните местни избори CHP – Републиканската народна партия е основана от Мустафа Кемал Ататюрк и откакто Ердоган взима властта през 2002 г. остава най-голямата опозиционна партия.

В България, на последните четири парламентарни избори от 2021 г. насам, Борисов е взимал между 600 и 669 хил. гласа. Неговата партия няма повече хоризонт да расте нагоре. Появяват се нови партии, защото най-голямата опозиционна в миналото – БСП – се маргинализира и е в упадък. Повечето избиратели не я виждат като алтернатива на ГЕРБ. Но неизбежно срещу Борисов в бъдеще ще се формира нова политическа коалиция, която да го отстрани окончателно. На последните пет парламентарни избори Борисов три пъти спечели и два пъти загуби, но нито веднъж не можа да направи кабинет нито като първи, нито като втори мандат.  Последнто правителство на Денков беше с мандата на ПП-ДБ, който ГЕРБ подкрепи.

Легенда към политическата карта на Турция:

CHP (червено) – Републиканска народна партия кемалистка, социалдемократическа. В момента има 129 от 600 места в парламента.

AK (жълто)- Партия на справедливостта и развитието (на Ердоган), дясна националистическа, неоосманистка. Има 265 депутати в 600-членния паарламент.

DEM (лилаво) – Зелена лява партия (тур. – YSP). Има 57 места от 600 в парламента.

MHP (синьо) – Партия на националистическото действие – национализъм, пантюркизъм, крайно дясна. Има 49 депутати в парламента.

Yeniden Refah (зеленикаво) – Нова партия на благоденствието – ислямистка, неоосманистка, антифеминистка, крайно дясна. Има 4 места в парламента.

Партия на доброто (светло жълто) – Кемалистка, икономически и културен национализъм, консервативна. Има 36 депутати в парламента.

Büyük Birlik (BBP – черно) – Партия на великото единство – Турско-ислямски национализъм, сунистки ислямизъм, консервативна, крайно дясна. Няма депутати в парламента.

 

Станете почитател на Класа